Historický okamžik! Před 25 lety přijal komunistický premiér Adamec zástupce Občanského fóra

21. listopad 2014

V úterý 21. listopadu 1989 byla situace více než nepřehledná. Opozice reprezentovaná Občanským fórem přesto slavila jedno vítězství. Vládnoucí komunistická moc ten den přistoupila na setkání s opozicí. Byl to sám předseda federální vlády Ladislav Adamec, kdo přijal zástupce studentů a občanských iniciativ. Historické setkání vyjednali představitelé iniciativy Most Michael Kocáb a Michal Horáček s poradcem premiéra Adamce Oskarem Krejčím. Jednání začalo tehdy jednu hodinu po poledni.

Schůzce předcházela dramatická situace. Na jednání s premiérem přijeli za občanské fórum Václav Havel, Jan Ruml a Jiří Bartoška. Havel přitom nebyl členem delegace, protože to Ladislav Adamec předem odmítl.

Výbor Občanského fóra na dopolední schůzce rozhodl, že pokud Havla druhá strana nepřijme, odmítne Občanské fórum zahájit jednání. Premiér ale trval na svém. Přišel to sem oznámit jeho poradce Oskar Krejčí.

Václav Havel si tady na ulici zapálil cigaretu, vzal si stranou Jana Rumla a přesvědčil ho, že jde o klíčový historický okamžik, který nemohou zmařit. Jan Ruml nakonec souhlasil, že na jednání půjde, i když to tak vedení Občanského fóra nechtělo. Setkání se zúčastnil také Michael Kocáb a Michal Horáček z iniciativy Most a zástupci Socialistického svazu mládeže a Univerzity Karlovy.

Obě strany zasedly proti sobě v poměrně stísněném prostoru pracovny, premiér Adamec se svými spolupracovníky v oblecích, druhá strana většinou ve svetrech. Jako by se jednalo o neformální schůzku... Je to ale vůbec poprvé, kdy vládnoucí moc přistoupila na dialog s opozicí.

Chceme bránit socialismus, prohlásil Adamec

Hned na počátku jednání se předseda federální vlády zaručil, že nikdo neobsadí vysoké školy ani nezasáhne proti stávkujícím studentům. Ladislav Adamec připustil doplnění vlády o představitele jiných politických stran a nestraníky a mluvil o plánech vlády urychleně přijmout novou ústavu a zákony o shromažďovací a spolčovací svobodě.


V sídle vlády, ve Strakově akademii v Praze, se jednání zúčastnili mimo jiné Michael Kocáb a Michal Horáček, Martin Mejstřík z Koordinačního stávkového výboru vysokých škol, zástupci městského výboru Socialistického svazu mládeže, herec Jiří Bartoška a za Občanské fórum Jan Ruml.

Přitom ale dál obhajoval socialismus, jak vyplývá ze slov přímého účastníka schůzky, mluvčího vlády Miroslava Pavla. „Tyto závažné změny nejde připravit uspěchaně, pod tlakem. Vláda je připravena přijmout jakoukoliv dobrou radu od kohokoliv, přispěje-li to k obnově naší socialistické společnosti. Socialismus ale budeme bránit, o tom není možné diskutovat,“ zdůraznil Ladislav Adamec.

Premiér uvedl, že požádal generálního prokurátora o přešetření zásahu pořádkových sil 17. listopadu na Národní třídě v Praze. K požadavkům OF řekl, že abdikace prezidenta Gustáva Husáka a dalších stranických činitelů není v pravomoci federální vlády.

Celé setkání bylo podle Adamce důkazem toho, že vláda se vůbec nevyhýbá dialogu. „Nejsou otázky, o kterých by se nedalo v klidu, rozvážně a po přípravě hovořit. Dialog o vážných problémech se ale nedá vést na ulici. Vraťte se do škol a začněte hrát v divadlech!“ vyzval předseda vlády přítomné a jejich prostřednictvím všechny studenty a umělce.

autor: jas
Spustit audio