Helena Illnerová

11. únor 2009

Středečním hostem Dopoledního Radiožurnálu byla přírodovědkyně Helena Illnerová, předsedkyně České komise pro UNESCO a také někdejší "hlava" Akademie věd ČR. V rozhovoru mluvila nejen o své aktuální funkci v Organizaci OSN pro výchovu, vědu a kulturu, ale i o vědeckém výzkumu biorytmu savců a o tom, co způsobuje, že někdo ponocuje a jiný nemůže ráno dospat. Ve čtvrtek 12. února bude hostem finanční analytik Tomáš Sedláček.

"Ukázalo se, že to, jestli jsme skřivani nebo sovy, se dá vysvětlit geneticky. Za dvacetičtyřhodinovou rytmicitu může hodinový gen, který byl objeven na konci devadesátých let. A lidi zajímalo, jestli ten, kdo je extrémní skřivan nebo extrémní sova, nemůže mít nějakou změnu v hodinovém genu. Studie americké rodiny extrémních skřivanů dokázala, že tato rodina má pozměněný jeden hodinový gen. Ten udělal takovou paseku, že celá rodina od babičky až po vnučky vstávala ve čtyři ráno."

"Může se někdy postupem času stát ze skřivana sova?" ptala se moderátorka Lucie Výborná. "Obecně se soudí, že teenageři jsou chronotyp sovy, protože mohou pařit nebo sedět v hospodě dlouho přes půlnoc. Nikdo si ale není jistý, jestli je to dáno biologicky nebo sociálně. Předpokládá se, že v mladším věku je člověk sovou, potom se to různě upraví tím, jak dotyčný žije. A v úplném stáří mohou nastat dvě věci: Za prvé se člověk může stát skřivánkem a má tendenci dříve vstávat, za druhé se ve stáří celý časový systém oslabuje, což je velmi špatné. Na to pomáhá jen dostatek světla během dne," říká Helena Illnerová

Má nějaký vliv na stárnutí fakt, jestli je člověk chronotyp skřivana nebo sovy? Podle Heleny Illnerová takové faktory nemají na stárnutí vliv, důležitější je pravidelná životospráva. "Je důležité mít zaběhnutý denní režim a ten tvrdě dodržovat. Ve stejnou dobu vstávat a v určitou obdobnou dobu chodit spát. O tom věděly své už naše babičky."

A proč je důležité dodržovat pravidelný denní režim? "Naše vnitřní hodiny se nějakým způsobem nastaví a my se spontánně budíme do okamžiku, kdy je na to organismus připraven. Ale pokud se budíme tvrdým zvukem budíku v době, kdy ještě máme subjektivní noc, tak je to pro organismus obrovský stres. A kdo je často stresován, ten rychleji stárne. Musíme se tedy vyvarovat stresu ze vstávání nebo jakékoliv činnosti mimo vhodnou dobu," doplnila svůj výklad o spánkové hygieně profesorka Helena Illnerová.

Nejen vědecká činnost je současnou náplní práce Heleny Illnerová. Více se o jejím působení v České komisi pro UNESCO i o dalších tématech rozhovoru dozvíte v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Helenou Illnerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio