Helena Houdová

16. duben 2010

Vítězství v Miss České republiky – pro některé ženy cíl, pro jiné cesta k zajímavé činnosti. Před 11 lety vyhrála soutěž krásy i Helena Houdová, kterou můžeme zařadit do druhé skupiny. „Myslela jsem si, že když budu slavná, budu mít možnost pomáhat lépe a víc,“ vysvětluje důvody k přihlášení se do soutěže o nejhezčí dívku České republiky. Dnes může bilancovat. Dosáhla svého cíle?V sobotu 17. dubna bude hostem římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik.

Helena Houdová ve vysílání přiznala, že člověk nemusí být ani slavný nebo bohatý, aby mohl pomáhat ostatním. Dodává sice, že tvář a status celebrity pomůže v přitažení pozornosti k projektu nebo neziskové organizaci, ale nejde prý o základ všeho.

V Česku byla považována za idealistku a bojovnici. Pak přijela do Spojených států a zjistila, že je jako každý jiný člověk, který chce pomáhat. „Setkala jsem se se spoustou lidí, kteří měli podobný sen jako já. Když jsem zjistila, že pomáhat je naprosto přirozené, začala jsem si věřit,“ nastiňuje své tehdejší pocity.

Ve Spojených státech je dobrovolnictví považováno za prestiž. Proč tomu tak není u nás? Helena Houdová přikládá největší význam 40 letům komunismu, kdy dobrovolnictví neexistovalo. Mínění lidí se však mění a situace neziskových organizací se zlepšuje. „Lidé hledají ty správné organizace, kterým dát peníze nebo své schopnosti,“ potvrzuje.

Helena Houdová

Právě ve Spojených státech založila organizaci Sunflower Children, která pomáhá znevýhodněným dětem po celém světě. „Už jsme podpořili 22 projektů v 15 zemích. Působíme v Africe, Asii, Americe,“ vyjmenovává Helena Houdová. Některá místa, kde její organizace pomáhá, sama navštívila.

Jaké je to vidět nemocné a podvyživené děti? „Vzpomínky na ně jsou tvrdé,“ odpovídá Helena Houdová s tím, že nejvíc prožívá návrat, kdy si uvědomuje plýtvání a přemýšlí, co by ještě mohlo znevýhodněným dětem pomoct. Jak připomíná, každý má sílu změnit své okolí, ať už výběrem oblečení z recyklovaných materiálů, kosmetiky, která nebyla testovaná na zvířatech, nebo auta s nižší spotřebou. „Mám hříchy. Už jen to, že létám letadlem, jezdím autem,“ přiznává.

Jak se Helena Houdová sžívá s prostředím modelingu v kontrastu s bídou v Kambodži, kde také pomáhá? Proč při výletu na Kubu skončila ve vězení? I na tuto otázku odpověděla v dopoledním vysílání.

Záznam celého rozhovoru s Helenou Houdovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio