Havajské košile nesou kromě barev také spoustu významů. Všímejte si motivů!

I čeští pracovníci nadnárodních společností znají tak zvané „neformální pátky“, kdy můžou odložit košili a kravatu. Mnozí ale netuší, že tento zvyk má původ na Havaji. Výrobci pestrobarevných košil z Honolulu prosadili v polovině minulého století u zástupců místní vlády uvolněné odívání pod hlavičkou „aloha Fridays“. Havajané tak začali své oblíbené košile nosit doslova všude. A milují je dodnes.

V bohémské čtvrti Honolulu jménem Kaka'ako je zrovna festival street artu. Míjím jednoho ze sprejerů a zatáčím směrem k obchůdku, jehož výloha hraje všemi barvami. Specializuje se jen na jediný druh zboží. Na pravé havajské košile, přesněji řečeno aloha košile.

Tahle košile má všechny ikonické symboly Havaje. Tvar ostrovů jako takových, rybu Humuhumunukunukuāpuaʻa, dále ukulele, listy kalo, naši státní květinu, kterou je žlutý ibišek, tuleně havajského. Prostě všechny motivy, které dělají Havaj Havají, tu najdete,“ ukazuje mi jeden z typických kousků Jason Morgan.

Multikulti košile

Aloha košili poznáte podle krátkého rukávu, kapes s dokonale navazující látkou a pestrých barev. První takové svršky se začaly šít z látek na kimono, které na ostrovy přivezli Japonci.

V pozdním osmnáctém a pak v devatenáctém století se Havaj stala hodně multikulturní společností. Je to vidět nejen na obyvatelích nebo v gastronomii, ale i v odívání. Aloha košile se stala jedním z prvních skutečně multikulturních kousků oblečení.“

A také univerzálních. Alespoň tady na Havajských ostrovech.

Tady si je lidé oblékají na oslavy, pohřeb, rande nebo na pláž. Neexistuje příležitost, ke které by se aloha košile nehodila.“

Lepší než laboratorní plášť

A skutečně, vídám je kolem sebe neustále. Potkávám v ní například vedoucího laboratoře zaměřené na mořské savce na Havajském institutu mořské biologie, Larse Bejdera.

Tohle je jedna z mých aloha košil. Často ji nosím, když jdu do terénu. Má na sobě motivy zvířat, které tu studujeme, což je legrace.“

Aloha je havajské slovo, které se používá na pozdrav, ale znamená také lásku a mír. I proto Charlese nevidím v laboratorním plášti.

Vždyť je dneska Aloha Friday! Myslím, že to začalo v polovině minulého století. Lidé tehdy nosívali do práce bílou košili a kravatu. Někdo měl tu skvělou myšlenku a říkal si – vždyť jsme na Havaji, a Havaj je aloha. Pojďme šířit havajské aloha všem!“

Aloha celému světu!

Trend neformálních pátků se postupně díky propagaci dalšími výrobci dostal i do kontinentální Ameriky. A odtud do celého západního světa, kde můžeme v kancelářích na pohodlněji oděné kolegy o pátcích narazit.

Rovněž veselý styl aloha košil mnozí výrobci napodobují. Ty pravé a tradiční vzory jsou dnes ale pokladem.

Znám lidi, kteří za jednu košili zaplatili tisíce dolarů. Vím také o lidech, kteří mají doma i pětistovku takových košil. Je to jako každý jiný sběratelský koníček, který můžete povýšit na skutečně vášnivou úroveň.“

Nejen ozdoba

Když po pár dnech míjím personál letiště v Honolulu, už si nevšímám jen toho, že mají krásně veselé košile, ale poučeně rozeznávám i jednotlivé motivy a jejich význam.

autoři: Martina Pouchlá ,
Spustit audio

Související