Harry Potter slaví 20 let v kinech. „Jako bych se dívala na vlastního syna,“ vzpomíná Rowlingová

16. listopadu 2001 vstoupil do kin první film o mladém čaroději: Harry Potter a kámen mudrců. Nejprve ho viděli diváci v Británii a Spojených státech, v Česku až o tři měsíce později – v únoru 2002. Americký režisér Chris Columbus do titulní role vybral britského chlapce Daniela Radcliffa.

Čtěte také

Jsem tak trochu, trošičku jako Harry Potter. Chtěl bych mít sovu,“ sdělil v srpnu 2000 světu tehdy jedenáctiletý Brit Daniel Radcliff. Byla to ostře sledovaná tisková konference. Filmaři na ní představili hrdiny prvního zfilmovaného příběhu J. K. Rowlingové Harry Potter a kámen mudrců.

Bylo to, jako bych se dívala na vlastního syna. A tehdy jsem ještě syna neměla. Koneckonců Harry je moje duchovní dítě,“ vzpomíná Rowlingová na první kamerové zkoušky.

Malý Dan Redcliff splňoval její přání, aby Harryho hrál dosud neznámý dětský herec – ale zároveň žádný zelenáč. V té době už měl za sebou titulní úlohu v televizním filmu David Copperfield a také filmový debut Agent z Panamy.

Kouzlo, nebo prokletí?

Podle knih o Harrym Potterovi vzniklo osm kasovních trháků. Dětští herci se museli naučit, jak žít se slávou. Redcliff přiznává, že to byl problém: „Nejhůř jsem na tom byl tak v osmnácti devatenácti. Trvalo to pár let, ale s pomocí přátel jsem se z toho dostal. Vůbec mi to nechybí,“ ujišťuje fanoušky.

A dál se snaží, vědomky či nevědomky, vymanit z kouzla Harryho Pottera. Kouzla, které britský deník Telegraph už dávno označil za kletbu.

autoři: Helena Berková ,
Spustit audio

Související