Harmonikář Václav Koubek a jeho písně o lásce

3. duben 2011
Doteky víry

O lásce zpívá kde kdo a většinou se tomu nedá moc věřit. Jak o lásce zpívá harmonikář Václav Koubek, o tom se přesvědčíme v následujícím hudebním okénku.

Světem bohů kráčí Václav Koubek, aniž by se stavěl do role gurua a přitom možná pro mnohé guruem je. Se svou harmonikou už 33 let obráží kluby a hospody naší maličkaté země a přináší dobrou náladu i trochu nostalgie.

S náboženskými motivy v jeho písních se setkáváme sporadicky, ale přece. Vzpomínám si na jeho zvolání: „Je svátek Mikuláš, je svátek, dej co máš, andělé stůjte a nebraňte se“, reflexi policejního zásahu proti shromáždění Mikulášů, andělů a čertů na Malostranském náměstí v roce 1980. Všichni se tu chytili za ruce a vytvořili obrovského hada, který se táhnul za hudbou muzikantů z Originálního pražského synkopického orchestru až na Maltézské náměstí, kde byli obklíčeni policejními žigulíky a obdarováni ranami pendreků. To bylo to jejich „dej co máš“.

Od té doby Václav Koubek dává vše, co má, jak v písních tak v knihách a filmech. Je neúnavným organizátorem, člověkem, který dává neustále lidi dohromady a vymýšlí pro ně nejrůznější programy. Má za sebou mnohé těžké chvíle, kdy ochrnul po přechozené borelióze a přišel o životní lásku. Přesto na nejnovější nahrávce s názvem Ave o ní Václav Koubek stále zpívá. Ať už o té lidské, nebo Božské, to ať si přebere každý sám.

Ave je Václavovým pozdravem. Zdrávas lásko. Na dnešní plavbu Noemovou archou sebou přibereme Ave, které nám pomůže překonat těžké chvíle potopy osamění.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio