Hans Adam II.

V Česku kdysi žili jeho předkové, on sám je dnes vládnoucím lichtenštejnským knížetem. Svého exkluzivního hosta Hanse Adama II. se moderátor Václav Žmolík zeptal, jaký vztah má k Česku i z jakého důvodu obhajuje přímou demokracii.

Kam směřuje politický a společenský vývoj dnešního světa? Především tuto otázku si kníže Hans Adam II. pokládá ve své knize Stát ve třetím tisíciletí, v níž obhajuje minimální stát a přímou demokracii. „Knihu jsem napsal především pro politiky, ale věřím, že bude zajímavá pro všechny, kdo se zajímají o politiku a historii a dívají se do budoucna,“ přibližuje Hans Adam II.

Reformovat státy, aby zůstaly konkurenceschopné v éře globalizace. Tento cíl lichtenštejnský kníže klade před moderní státy. A jaký recept nabízí? Zdánlivě snadný. Minimální stát, v němž většinu služeb zajišťují soukromé firmy.

„Podstatná je podle mě decentralizace politických rozhodování. Příkladem budiž Švýcarsko, v němž vedle sebe po staletí v míru žije několik kultur,“ vysvětluje. „Politiku je podle mě třeba přiblížit více občanovi – i proto jsem v Lichtenštejnsku tolik podporoval prvky přímé demokracie.“

V této souvislosti se nabízí základní otázka. Je možné zkušenosti s přímou demokracií, která funguje v malé zemi, jako je Lichtenštejnsko, přenést do většího státu, jako je kupříkladu Česká republika? Také na tuto otázku Hans Adam II. Padlo toho však mnoho dalšího. Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v našem audio archívu.

Záznam celého rozhovoru s Hansem Adamem II. a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.