HandyCamping i depresích a psychickém zdraví

12. říjen 2006
HandyCamping

V HandyCampingu o depresích nám přiblížil problém stresového onemocnění psychiatr Jan Cimický. Ze záznamu pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Ateliér Michaely Grimmové, ve kterém byl hostem herec Marek Vašut, jsme se dozvěděli o životě člověka s depresí.

Už od puberty trpěl Vašut depresí. Bral to jako osobní charakterovou slabost, kterou by měl překonat sám. Jeho zaměstnání bylo také příčinou, že o svých problémech s nikým nemluvil. Když bylo hodně práce, musel se na ni soustředit, a po té, co skončila, zavřel se do soukromí a snažil se dostat ze stresu. Na veřejnosti se ovládal, nechtěl svými problémy obtěžovat okolí. Závažnost jeho depresí se ale zvyšovala, až se dostal do akutního stavu. Následovala léčba a dnes už nemá problémy o své nemoci mluvit i před veřejností.

"Náš mozek je chemie a my to musíme respektovat," říká Cimický. Vnímáme sílu světla, a to má velký vliv na naši psychiku. Někteří lidé mají deprese na podzim, jiní na jaře. Lidí s depresí stále přibývá, je to celosvětová záležitost. Organismus se opotřebovává a chybí nám dostatek energie. Ve stavu deprese dochází k útlumu myšlení, motoriky a k hlubokému smutku, který nemá důvod. Nedostatek energie, kterou potřebujeme k dýchání a trávení, se stává velmi vážným stavem. Dlouhodobý stres může vyvolat u člověka tělesné onemocnění a naopak. Některá tělesná onemocnění mohou dostat člověka do těžké deprese.

Muži jsou k depresím náchylnější a většinou se za toto onemocnění stydí. K úspěšné léčbě je ale důležité její včasné rozpoznání a návštěva lékaře. Prevencí depresí je kontakt s přírodou, přáteli a uměním. Naučit se relaxovat, radovat se z drobností a mít nějaké záliby. Nenechat se ovlivnit špatnou atmosférou politických a jiných negativních zpráv, které na nás působí téměř ze všech médií.

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: jon , ram , mkr
Spustit audio