Gyurcsányova vláda přežila další zkoušku

21. prosinec 2007

Lídr maďarských socialistů, předseda vlády Ferenc Gyurcsány je dítětem štěstěny. Než vstoupil do politiky, stal se jedním z nejbohatších lidí země. A v politice pak se tento čtyřicátník už několik let drží na nejvlivnějším postu, ač je mu od začátku předhazováno, že tam jako bývalý svazák a komunista a navíc i usvědčený politický lhář vůbec nepatří.

Co naplat. Už navždy bude Gyurcsány v historii zapsán jako premiér, za jehož vlády začaly mizet hranice, které Maďarsku po první světové válce vnutily její vítězové. Závory, které bezmála devadesát let oddělovaly miliony Maďarů v sousedních zemích od původní vlasti, vstupem do Schengenu přestávají plnit svou původní funkci. V první fázi na hranicích se Slovinskem, Rakouskem a Slovenskem.

Ovšem snad nejcennějším veřejným dárkem, který dostal Gyurcsány k Vánocům, je úspěch jeho vládní reformy systému zdravotního pojištění, který poslanci schválili toto pondělí. Po zavedení poplatků u lékaře, za vysokoškolské vzdělání a zvýšení cen energií jde o další krok ke snížení zadlužení země. Premiér však může mít radost nejen z kroku, který by měl přispět k uzdravení státních financí, ale také z toho, že jeho vláda vůbec přežila. Ačkoli on sám od loňského jara, kdy jeho socialisté ve volbách obhájili vládní pozice, mluví o nutnosti reforem, byl to jeho menší koaliční partner Svaz svobodných demokratů, kdo si přijetí reformy zdravotního systému vynutil. V případě jejího neschválení by prý opustil vládu.

Přijatý zákon ruší dosavadní státní monopol na zdravotní pojištění. Dosud jediná pojišťovna se má rozdělit na 22 regionálních pojišťoven, ve kterých můžou soukromí investoři získat podíl do výše 49 procent. Schválit kontroverzní normu, kterou opozice odmítá, se poslancům vládní koalice podařilo navzdory tomu, že v týž den svůj nesouhlas s návrhem dali najevo stávkující železničáři, lékaři a učitelé.

Podle premiéra Gyurcsánye jde o zákon s nejrozsáhlejším vlivem na společnost od pádu Kádárova komunistického režimu, který ruší jeho přežívající pozůstatky. Že přijatá změna opravdu ovlivní každodenní život Maďarů, tvrdí i nejsilnější opoziční strana Fidesz. Podle ní to ale bude změna k horšímu a hodlá proto zdravotní systém vrátit do původního stavu, dostane-li se po příštích volbách zpět k moci. Pokud by se volby konaly dnes, o vítězství Fideszu by nebylo pochyb. Jenže dlouhodobě favorizovaná strana bývalého premiéra Viktora Orbána měla vyhrát i loňské volby. A to se jí přes veškerý její populismus nepovedlo. I teď se zdá, že její odpor k přijaté změně vyvěrá spíše ze snahy upevnit si většinovou podporu nespokojené veřejnosti než z nějakých programových či ideologických důvodů. Vždyť snahu pustit soukromý kapitál do systému zdravotního pojištění by bylo možné očekávat spíše od pravice než od Gyurcsányových socialistů.

Právě ze strachu z ještě většího propadu stranických preferencí někteří poslanci Socialistické strany reformu původně podpořit nechtěli. Ale Gyurcsány, který je nakonec přesvědčil, dobře ví, že chytrá vláda dělá nepopulární kroky v první polovině svého vládního období, později by šlo o politickou sebevraždu. Nezbývá mu tak nic jiného než spoléhat na to, že za dva roky, před volbami, ovoce jeho úsilí dozraje a že to hlavně pocítí voliči.

Parlament v Budapešti v pondělí schválil také rozpočet na příští rok. Předpokládá snížení deficitu veřejných financí na čtyři procenta hrubého domácího produktu z letošních očekávaných více než šesti procent. Než vláda přistoupila k sérii úsporných opatření schodek vloni vystoupil až na 9,2 procenta HDP, nejvýše v celé Evropské unii, přičemž bez zvýšení daní a omezení subvencí k cenám energií pro domácnosti by překročil 11 procent. Rozpočtová pravidla unie vyžadují od členských zemí dodržování hranice tří procent HDP, což je zároveň kritérium pro přijetí eura.

Přesto, že až čas ukáže, jsou-li reformy současné maďarské vlády tím nejlepším receptem na ekonomiku země, zdá se, že přinejmenším zabránily státnímu bankrotu.

Pokud jde o nový zákon o zdravotnictví, situaci vládě rozhodně neusnadňuje Maďarská lékařská komora, jejíž šéf oznámil, že při jeho realizaci komora není ochotna pomáhat. Zákon je ovšem zákon a systém si jeho uplatnění určitě vynutí. Zajímavější bude sledovat, zda potenciální investory odradí výhrůžky opozice, že rozdělení jediné zdravotní pojišťovny a částečnou privatizaci nástupnických společností jednoho dne stejně zruší. Maďarům tak nezůstává než doufat, že zaváděné novinky přijdou zdravotnictví k duhu a Viktor Orbán, pokud by po příštích volbách opravdu sestavoval vládu, vezme svá slova zpět. Stejně jako se slovenský premiér Robert Fico nakonec smířil s daňovou reformou svého předchůdce Mikuláše Dzurindy.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio