Generál Pavel: Ruská informační kampaň je podprahová. Neuvědomujeme si, že jsme jí vystaveni

3. květen 2018

Rusko není spokojené se současným uspořádáním světa, proto vede proti státům aliance konfrontační politiku a dezinformační kampaň, upozorňuje předseda vojenského výboru NATO.

Pro hybridní válku ze strany Ruska existuje celá řada důkazů. „Když se podíváme na ruskou bezpečností strategii, ruskou vojenskou doktrínu, tak tyto dokumenty uvádějí informační válku jako součást kontinuálního konfliktu, kterým Rusko v podstatě chápe lidskou historii. Pouze se liší intenzita a použité prostředky. Rusko zcela nepokrytě říká, že NATO a západ jsou protivníkem a v této době proti němu vedou informační kampaň,“ objasňuje Šéf vojenského výboru NATO, armádní generál Petr Pavel.

„Hybridní válka je nezpochybnitelný fakt,“ pokračuje Pavel. I přes problémy s identifikací některých zdrojů působení, zůstává podle něj velké množství informací, které přichází z Ruska. „Dezinformace, různé informační působení, případně i některé aktivity za hranou zákona,“ vyjmenovává.

V tuto chvíli intenzita informační války stoupá. „Hodně se toho děje, takže je celkem přirozené, že veřejnost o tak velkém toku událostí nemůže mít úplné informace. Takové prostředí nahrává tomu, aby se informace různým způsobem prefabrikovaly. A Rusko toho umě využívá,“ vysvětluje generál.


Cílem je ukázat, že liberální demokracie západního typu je neefektivní a je to přežitá forma, kterou je potřeba nahradit něčím, co má řád, co má jasné vedení. Takhle se prezentuje Rusko. armádní generál Petr Pavel

Kampaň je podprahová

Veřejné mínění se daří Rusku nejenom ovlivňovat, ale zasévat nedůvěru v instituce demokratických států, tvrdí Pavel. „Kampaň je nebezpečná v tom, že je podprahová. Mnohdy si neuvědomujeme, že jsme jí vystaveni. Mnohdy dezinformace jsou velice jemného charakteru, příměs nepravdivé informace je pouze okrajová. V jiných případech je ta dezinformace téměř úplná.“

V České republice máme tendence podceňovat nebezpečí ruské informační kampaně. „Právě jedním z výsledků toho působení je relativizace hrozby. Pokud budeme dlouhodobě a v mnoha různých obměnách lidem vykládat, že Rusko bezpečností hrozbou není, pak mnoho lidí bude mít tendenci tomu věřit. Pokud jim nedáme dostatečné argumenty, že je to pouze manipulace, tak se nemůžeme divit, že mnoho lidí u nás tu hrozbu nevidí,“ vysvětluje generál Pavel.

autoři: mba , jaw
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.