František Kolář

12. únor 2010

Už zítra budou zahájeny zimní olympijské hry, a tak se v dopoledním vysílání Radiožurnálu mluvilo především o olympionismu, jeho historii, letošním slavnostním zahájení ve Vancouveru a nadějích našich sportovců. Hostem Hanky Shánělové byl historik sportu František Kolář, který se zamyslel i nad rolí politiky ve sportu. V sobotu 13. února bude hostem Pavel Tvrdík, děkan Fakulty informačních technologií ČVUT.

"Politika provází olympijské hry už od jejich vzniku," podotýká František Kolář. "I novodobé olympijské hry byly projevem politické vůle." V té souvislosti zmiňuje rok 1936, kdy se konala olympiáda v Berlíně. Organizátoři tehdy pojali sportovní klání jako show a snažili se ukázat, že Němci jsou lepší lidé než ostatní.

K dalšímu zpolitizování olympiády došlo v roce 1952. Do sportovního úsilí se zapojili sportovci Sovětského svazu, kteří překvapivě uspěli. "Sportovní úspěchy pak státníci využili pro zdůraznění převahy komunismu," popisuje František Kolář.

Mezi hlavní symboly olympijských her patří pochodeň, k níž se váže spousta kuriozit. Jednu zmínil i František Kolář. "Po zapálení ohně v Atlantě si americký fanoušek pořídil stejné oblečení jako běžci. Poté převzal pochodeň a utekl s ní kdoví kam." Olympijská pochodeň plula i pod vodou, skákala s parašutisty i se skokany na lyžích. "Zařízení pochodně je tak dokonalé, že oheň nezhasne," vysvětluje.

Česká nebo Československá republika dosud zatím marně usilovala o pořadatelství. "První pokusy se objevily už v roce 1921, kdy se pro myšlenku olympiády nadchl Tomáš Garrigue Masaryk i Edvard Beneš. Pořadatelství považovali za dobrý způsob propagace nové země. Ve 30. letech však podání přihlášky poznamenala krize," popisuje František Kolář.

Ve vysílání zmínil i poslední pokus o kandidaturu České republiky. "Šlo o nezdařený pokus, s čímž se počítalo," konstatuje František Kolář. Hlavní problém vidí v různých koncepcích a ve velikosti Česka. "Máme smůlu. Jsme malý trh a malý stát," domnívá se. Přesto však doufá, že se u nás olympiáda přece jen konat bude.

Která olympiáda byla pro české sportovce nejúspěšnější? Kdo letos ponese při slavnostním zahájení olympijskou pochodeň? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte při poslechu zvukového záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Koláře i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio