Francie volí prezidenta. Kdo usedne v Elysejském paláci na dalších pět let?

Prezidentská kampaň ve Francii je ve finále. Už v neděli se rozhodne, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola. Favoritem voleb je současný prezident Emanuel Macron, kterému nejvýrazněji konkurují krajně pravicová politička Marine Le Penová nebo levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon. Jaká jsou hlavní témata předvolební kampaně? Rozhodnou podobně jako v případě parlamentních voleb v Maďarsku otázky bezpečnosti? A co čekají běžní Francouzi od svého prezidenta?

Každý z kandidátů chce do poslední chvíle oslovit co nejvíce voličů. Politici k tomu kromě předvolebních mítinků využívají také velmi časté večerní prezidentské debaty, ráno jsou zase kandidáti hosty ranních show francouzských rádií.

Čtěte také

Zmobilizovat svou voličskou základnu se v posledních dnech snaží hlavně krajně pravicová šéfka Národního shromáždění Marine Le Penová, ale také kandidát krajní levice, šéf hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon, kteří jsou podle předvolebních průzkumů na druhém a třetím místě za favoritem voleb, stávajícím prezidentem Emmanuelem Macronem.

Mélenchon: Kandidát mladých a přistěhovalců

Mélenchon je sice nejstarší z prezidentských kandidátů, ale má velmi mladý elektorát. Velmi aktivně vystupuje na sociálních sítích a používá moderní technologie. Potvrdilo se to třeba na mítinku v Lille, kde se pomocí hologramů promítl do 11 francouzských měst.

FRANCOUZSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY 2022

  • 1. kolo: 10. dubna
  • 2. kolo: 24. dubna

 

Kandidáti:

  • Emmanuel Macron
  • Marine Le Penová
  • Jean-Luc Mélenchon
  • Éric Zemmour
  • Nicolas Dupont-Aignan
  • Valérie Pécresse
  • Yannick Jadot
  • Anne Hidalgová
  • Nathalie Arthaudová
  • Philippe Poutou
  • Fabien Roussel
  • Jean Lassalle

Hodně spoléhá také na voliče z předměstí, na rodiny přistěhovalců. To jsou často lidé, kteří nejsou tak zvyklí chodit k volbám a jsou často unavení politikou, proto jsou pro Mélenchona tato osobní setkání na mítincích velmi důležitá. Pokud tito lidé nepůjdou k volbám, tak se jeho šance na úspěch dramaticky sníží.

Jih a sever volí Le Penovou

Na voliče z venkovských oblastí z takzvaných zapomenutých koutů Francie cílí i krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová. Mezi její tradiční volební bašty patří jih a sever země, konkrétně oblast kolem Pas-de-Calais. Historicky tato oblast sice spíš patřila levicově nakloněnému elektorátu, ale poté, co se postupně rušily tamní továrny a rostla nezaměstnanost, se voliči častěji přiklánějí ke krajní pravici.

Prezidentští kandidáti na vývěsce v Clichy-sous-Bois na předměstí Paříže

Kampaň ve stínu války

Značný vliv na celou prezidentskou kampaň má válka na Ukrajině, a to jak na její obsah, tak na načasování. Vyjednávání v Kremlu i s aliančními partnery hodně v médiích nasvítila především Emmanuela Macrona, který dlouho otálel s tím, kdy oficiálně oznámí svou kandidaturu. Nakonec usoudil, že konflikt na Ukrajině potrvá déle, a proto se rozhodl kandidaturu oznámit.

Válka na Ukrajině také nastolila řadu témat, která by jinak politici neotevírali vůbec nebo alespoň ne v takové míře. Například kandidáti z řad krajní pravice Marine Le Penová nebo Éric Zemmour byli přinuceni vyjádřit se ke svému vztahu s ruským režimem. Dřívější přátelské kontakty Le Penové s Vladimirem Putinem ale nakonec pravicové kandidátce vaz před před nedělním hlasováním nezlomily.

Poslechněte si sérii předvolebních reportáží zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Martina Baluchy. Výsledky 1. kola prezidentských voleb můžete sledovat na zpravodajském serveru iRozhlas.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio