Folprecht o pozdních výplatách: Reakci fotbalistů Příbrami chápu. Kdysi jsem byl organizátorem stávky na Žižkově

26. leden 2023

Čtvrteční dopoledne na Radiožurnálu Sport patří fotbalu, nejinak tomu bylo i dnes. Moderátor David Nyč si s fotbalovým expertem Zdeňkem Folprechtem povídal o zahraničních posilách Sparty Prahy před startem jarní části Fortuna ligy, ale také o tom, co říká na stávku fotbalistů Příbrami. Kolik se ve Spartě platilo zápisné, když na Letnou přicházel Folprecht? Zažil v kabině někoho, kdo nechtěl platit stanovené pokuty? Poslechněte si další díl pořadu První dotek. 

Folpi, ve včerejším večerním utkání Leverkusenu proti Bochumi skóroval český útočník Adam Hložek. Někteří v něm vidí mega hvězdu budoucnosti, jiní tvrdí, že je to jen nafouknutá bublina. Jak to je?

To ukáže čas, ale myslím si, že to bude mega hvězda. Určitě ještě přestoupí do lepšího týmu než je Bayern Leverkusen, může vyjít i Premier League. První půlrok měl takový zabíhací, ale je vidět, že trenér Xabi Alonso mu sedí a Hložan vypadal v posledních dvou zápasech výborně.

Přiznal jsi, že jako favorita na zisk titulu tipuješ Slavii Praha. Proč?

Myslím si, že vyhraje hlavně kvůli šířce kádru. Urve to silou, Plzni asi trochu dojde dech. To jsem si ale myslel i minulý rok a Plzni dech nedošel.

Kdo sestoupí z Fortuna ligy?

Pardubice. Hodně nahnuté to bude mít i Zlín, navíc nad trenérem Pavlem Vrbou visí pomyslná gilotina, Vrba hraje o své jméno a pokud by se Zlínem sestoupil, tak už šance na lepší angažmá nemusí přijít.

Může se pražská Sparta se sedmibodovým mankem na Plzeň ještě prát o titul?

Může, ale muselo by jí to všechno extrémně sednout a trenér Priske trefit sestavu. Navíc by se musely chytit všechny posily. Je to nepravděpodobné, ale není to vyloučené.

I když Sparta čeká už několik let na titul, platí stále, že je největším klubem v České republice?

Historicky ano, ale během posledních pěti, deseti let jsou objektivně úspěchy Plzně a Slavie výš.

Čtěte také

Po podzimu třetí celek prvoligové tabulky angažoval Fina Kaana Kairinena, dalšího záložníka Qazima Laciho z Albánie nebo Awera Mabila z Austrálie a zadní řady vyztužil srbský obránce Dimitrije Kamenovič. Nemůže někoho napadnout, jestli se Sparta ještě nepoučila ze Stramaccioniho éry?

Situace je jiná. Hráči, co přicházejí během letošní zimy, tak jsou v dobrém věku a trenér Priske je zná. Neznamená to jen, že hráli pod ním, ale také to, že je má nakoukané z dané ligy. Třeba Mabilovi se poslední dva a půl roku nedaří, ale pod Priskem zažil dvě nejlepší sezony v životě. Neměl by mít problém s naší ligou. Líbí se mi i Fin Kairinen, což je typologicky hráč něco mezi Pavlem Horváthem a Markem Matějovským. Kairinen by mohl být správnou trefou pro Spartu.

Je česká liga pro cizince náročná na adaptaci?

Ano, je hodně soubojová, ale pokud hráč přijde do Sparty nebo Slavie, tak ty týmy se chtějí prezentovat kombinačním a útočným fotbalem. Jeden africký spoluhráč mi při angažmá na Kypru říkal, že v Česku se jen běhá a bojuje. I data ukazují, že v české lize toho hráč naběhá daleko víc než třeba ve Španělsku. 

Co zahraniční hráče láká na angažmá ve Spartě?

Určitě finanční stránka, druhým faktorem bude samotné město Praha. 

Zdeňku, ve Spartě jsi v mládežnických kategoriích mezi ročníky narození 1991 a 1992 patřil mezi nejtalentovanější borce. Nenapadá tě někdy, že se z fotbalové kariéry dalo vykřesat víc?

Určitě dalo. V sedmnácti, osmnácti letech jsem pomýšlel výš, než kam jsem to nakonec dotáhl. Přechod mezi dospělé mi úplně nevyšel, naopak ve dvaadvaceti letech už jsem si nemyslel, že odehraju patnáct zápasů v Evropské lize. Pocity jsou tak někde mezi.

Když jsme u těch začátků, tak se můžeme zastavit i u reprezentanta Vladimíra Coufala, který se vypracoval až do týmu Premier League. Byli trenéři mládežnických kategorií kdysi tzv. slepí nebo na to tehdy Coufal opravdu neměl?

Bylo by dost krátkozraké říct, že byli slepí. Možná v tu dobu na to opravdu neměl, ale on dospěl později. V Liberci, kde jsem ho zažil, tak už byl obrovsky nařezaný, hodně svalnatý a skvěle odhadl, co jsou jeho silné a slabé stránky. Láďa byl skvěle fyzicky vybavený, hodně na tom pracoval, zároveň je vidět, že i když máte menší míru talentu, tak se můžete dostat úplně na vrchol.  

Čtěte také

Zdeňku, ty jsi hrál i za Příbram. Chodila tam výplata včas?

Byl jsem tam jen půl roku, odehrál asi jedenáct zápasů a výplata úplně včas nechodila, ale všechno, co jsem dostat měl, tak jsem za to období dostal. 

Hráči druholigové Příbrami odmítli odcestovat na přátelské utkání do Velvar, protože jim nepřišla výplata. Je to častý jev v českém fotbalovém prostředí?

Není to časté. Jediná podobná věc, která se stala a zároveň jsem byl i jejím organizátorem, byla na Žižkově. Nechodily nám tehdy výplaty, ale polovina hráčů našeho kádru tam byla na hostování a sportovní ředitel Ivan Horník dokázal domluvit v našich mateřských klubech, že nám oni platili sto procent platu. Kmenovým hráčům Viktorie Žižkov nechodil tři, čtyři měsíce plat vůbec. Domluvili jsme se, že v zápase proti Mostu poklekneme na jedno koleno a v tom fanoušci nahází na hřiště tři pytle rohlíků. Měla to být metafora, že nejsou peníze a není ani na rohlík. Pan majitel něco takového tušil a pytle s rohlíky byly fanouškům odebrány při vstupu na stadion. Nakonec fanoušci naházeli na hřiště šišky. Zároveň vytáhli i transparent, který jsem nechal tehdy udělat v tiskárně a nesl název "Čtyři měsíce bez výplaty, a co vy?".

Je velký problém pro druholigového fotbalistu, když mu nepřijde čtyři měsíce výplata?

Průměrný plat v druhé lize se v základu pohybuje kolem třiceti tisíc korun. Když nepřijde jeden měsíc výplata, tak to ještě nějak dá z nějakých rezerv, ale další měsíc už to může být problém. Člověk to určitě bere i podle fáze života. Osmnáctiletý kluk to třeba zkousne, řekne si, že to přečká a čeká ho ta kariéra. Ale ve třiceti letech když už má rodinu a manželka mu doma říká, proč to dělá za takové peníze, tak je to složité rozhodování. Na Žižkově byl třeba masér, kterému nechodily výplaty, tak ten nemohl dětem ani zaplatit školku, tak jsme se na to skládali my hráči. Tehdy Zdenda Houštecký sehnal před zápasem od mecenáše třeba padesát tisíc korun, které nám pak vypláceli po zápase. My hostující hráči jsme si brali méně a nechávali větší díl kmenovým hráčům, myslím si, že nás to nakonec dost stmelilo.

Považuješ tedy aktuální reakci fotbalistů Příbrami jako správnou?

Ano, navíc šlo o přátelský zápas a hlavně jim šlo o to, aby se to dozvěděla veřejnost. Pan Starka samozřejmě shání peníze, kde se dá, ale tam je to dlouhodobější problém. 

Zaujala mě tvoje aktivita na sociálních sítích, kde jsi tak trochu parodoval Lukáše Haraslína z pražské Sparty..

Zdeňku, jak je to u fotbalistů s pokutami za pozdní příchody a podobné prohřešky?

Klasické jsou třeba pozdní příchody o pět minut, v Česku se platí třeba sto korun za pozdní příchod a každá minuta navíc znamená dalších padesát korun. Specialitou v Česku je, že hráč přijde do klubu a hned platí zápisné. Platí se tady za příchod, nastoupení do zápasu, kapitánskou pásku, gól.. To jsou nejvyšší položky na sazebníku. V zahraničí to tak časté není. 

Co se děje s financemi, které se vyberou do klubové kasy právě za pokuty?

Ze společné kasy se platila akce na závěr roku nebo případně i někdy během sezony.

Zažil jsi někdy hráče, který nebyl ochotný zaplatit pokutu?

Ne. V Liberci s námi někdy šli trénovat mladí kluci z dorostu, kteří měli smlouvy s minimálním platem, takže jsme jim tu částku ponížili. Nastává i situace, když do A-týmu přijde pětadvacetiletý hráč, že má zaplatit patnáct tisíc a víte, že má smlouvu na padesát tisíc korun, tak vám nemůže říct, že to nezaplatí. Mladým se to ale odpouštělo. 

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi Zdeňkem Folprechtem a fotbalovým reportérem Radiožurnálu Sport Janem Suchanem? Co Folprecht vzkazuje mladým fotbalistům, kteří zatím ve svých výběrech extra nevyčnívají? Jak dopadla nová soutěž Věřte, nevěřte, která čekala i posluchače Tomáše? Každý čtvrtek od 10:06 pro vás máme pořad První dotek, který přináší informace i ze zákulisí fotbalového prostředí.

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: Zdeněk Folprecht , rej
Spustit audio

Související