Fleretista Choupenitch vybojoval bronz na olympiádě v Tokiu! Český šerm slaví medaili po 113 letech

26. červenec 2021

Fleretista Alexander Choupenitch získal na olympijských hrách v Tokiu bronzovou medaili poté, co si poradil s domácím soupeřem Takahirem Šikinem. Česko tak má po stříbrném kanoistovi Lukáši Rohanovi druhý cenný kov z olympijských her.

Sedmadvacetiletý brněnský rodák s běloruskými kořeny Choupenitch v Tokiu postupně porazil Španěla Carlose Llavadora, Němce Petera Joppicha a Egypťana Muhammada Hamzu.

„Všechno se ve mě úplně mísí. Před chvílí jsem brečel, teď se směju. Bude chvíli trvat, než to vstřebám, protože jsme do toho dal strašně moc práce. I když to není zlato, tak pro mě to zlato je,“ popisoval své pocity Choupenitch ve vysílání Radiožurnálu Sport.

Čtěte také

V duelu o bronz měl medailista z mistrovství Evropy 2018 od počátku navrch. Nad domácím Japoncem Shikinem nakonec zvítězil 15:8.

„Všechno jsem před zápasem o třetí místo změnil – vyměnil jsem všechno oblečení, vzal jsem si nové triko, nový fleret, šel jsem na jiný záchod a cítil jsem se fresh. Jsem rád, že ten turnaj končím vítězně,“ říká bronzový medailista z her v Tokiu.

Choupenitch po více než sto letech vyrovnal nejlepší olympijský výsledek českého šermu. Češi v historii OH získali dva bronzy, o které se v roce 1908 v Londýně postarali Vilém Goppold z Lobsdorfu a družstvo šavlistů.

autor: vla | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související