Fish tea, whisky, skotská šetrnost a památník parašutistům. Honorární konzul přibližuje život ve Skotsku

16. duben 2015

Při snídani si Skotové často pochutnávají na ovesné kaši, žádné smaženiny, ty jsou spíše pro turisty. A věděli jste, že porridge zachránil populaci? V neturistickém průvodci Skotsko po česku se o tom rozepisuje honorární konzul Paul Millar. On sám zemi mnoha přízvuků dobře zná a cítí se tam jako doma, vždyť tam žije téměř 47 let.

„Přízvuků najdete ve Skotsku stovky, sám jsem se s tím doposud nesrovnal, pokusil jsem se je vyjmenovat, ale je jich příliš mnoho,“ vysvětluje.

Během rozhovoru ukazuje moderátorce Patricii Strouhalové mozoly na rukou, které má od stavby památníku parašutistům ve Skotsku. „Jsou tam šlépěje našich lidí, kteří podstoupili nesmírné oběti, všichni věděli, že jdou na 100% smrt a všichni jsou tam vyjmenovaní,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pomník parašutistům je postaven jako menší areál, jména vytesali kameníci z české žuly blízko u Prahy. Při realizaci památníku přidalo své ruce k dílu mnoho lidí, pomáhali i plukovníci, kteří se oblékli do modráků. „Až přijdete do Skotska, tak tam musíte zajet,“ vyzývá.


Fish tea jsou smažené ryby a hranolky, které jíte v pět hodin odpoledne a k tomu pijete čaj s mlékem

O práci na památníku se podrobně rozepisuje ve svém průvodci, tedy spíše v knize. „Jedná se o 12 esejů na různá témata, počínaje pomníkem a konče whisky,“ usmívá se.

Rivalita s Brity? Snad jenom ragby a fotbal

Jako honorární konzul ve Skotsku má na starosti tamní českou komunitu, která čítá na 14 až 15 tisíc lidí. „Na univerzitách studuje hodně českých studentů – výhodou je, že nemusí platit univerzitní poplatky, ale musí se o sebe nějak postarat, většina z nich najde příležitostnou práci v restauracích a různých odvětvích,“ dodává.

Čtěte také

Rivalita mezi Brity a Skoty se zobrazuje snad jenom v ragby a ve fotbale, jinak pro normálního člověka nehraje vůbec žádnou roli. A skotská samostatnost?

„Většina řekla ne, a právo většiny by se mělo zobrazit v současné politické situace,“ míní. Ale také připouští, že Skotská národní strana má schopné politiky.

Paul Millar

Někteří lidé zastávají názor, že Skotsko ekonomicky doplácí na Anglii, ale podle jeho slov je tomu právě naopak. A že jsou Skotové šetrní? „To je kvůli tomu, že tam byla historicky bída, ale nejsou lakomí, naopak velmi pohostinní,“ podotýká.

A důkazem toho je, že má mnoho dobrých skotských přátel, kteří nedělají rozdíly v tom, odkud kdo pochází. „Každému radím, aby se snažil přizpůsobit životnímu cyklu,“ nastiňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio