Festival Khamoro nabídne od 26. května hudbu, výstavy i tradiční průvod

23. květen 2024

Koncerty romské hudby, výstavy, promítání dokumentárních filmů i tradiční průvod romských umělců a umělkyň centrem Prahy nabídne letošní festival Khamoro. Odborný program 26. ročníku se pak zaměří na vzdělávání mladých Romů a Romek.

Týdenní přehlídka romské kultury začne v neděli 26. května a potrvá do soboty 1. června. Informace o akcích a vstupenkách jsou na webu www.khamoro.cz.

Zahájení festivalu se uskuteční na pražském výstavišti v prostoru Gauč. Na Khamoro party vystoupí funkový muzikant Igor Kmeťo a začínající zpěvačka Vanesa Horáková. Na pondělní a úterní večer připravili organizátoři koncerty Gypsy Jazzu, středu vyplní klasická hudba Lavutari di Praha v Jeruzalémské synagoze, ve čtvrtek a pátek je v programu tradiční romská muzika. Festival pak vyvrcholí v sobotu večer galakoncertem. Do Prahy dorazí kromě domácích i umělci a umělkyně z Makedonie, Maďarska, Španělska, Portugalska, Lotyšska či Francie.

Program 26. ročníku festivalu Khamoro

Letošní odborný program se zaměří na vzdělávání romských dětí a mladých. Experti budou debatovat o vývoji školství od roku 1989 a o možnostech a motivaci Romů pokračovat ve studiu. Zúčastní se romští studenti i absolventi středních a vysokých škol. Organizace Romea, která akci spolupořádá, představí svou novou kampaň.

V pátek 31. května v poledne vyrazí centrem Prahy tradiční průvod účinkujících. Zapojí se stovka muzikantů i tanečnic a dvě stovky dětí z folklorních souborů z celého Česka. Projdou z Václavského na Staroměstské náměstí. V sobotu odpoledne se na pražské náplavce koná kulinářská show Aven te chal! neboli Přijďte se najíst. Vařit bude Pavel Berky, který před pár lety skončil třetí v soutěži MasterChef.

Podle pořadatelů ročně na festival zavítá kolem 10.000 návštěvníků. V předchozích 25 letech na přehlídce vystoupilo na 260 kapel ze 33 zemí. Organizátoři uvedli, že cílem akce je propojovat romskou menšinu s ostatními přes umění a bojovat proti stereotypům.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související