Fero Fenič o nové řadě cyklu GEN: Vůči Haně Zagorové jsem měl dluh

12. leden 2017

Petr Čech, Martina Sáblíková, Petra Kvitová, Dana Zátopková. Tyto i další známé osobnosti uvidíme v dalších dílech GENu, který představí nový průřez českou generací. Můžeme se těšit na jména, která ještě v přechozích sériích nebyla známá, nebo ještě nebyla představena. Za celým projektem nestojí nikdo jiný než producent a režisér Fero Fenič.

Klíč, podle kterého si režiséři vybírají jména pro jednotlivé díly GENu, je dvojí – v prvé řadě už vytvořený seznam asi 300 tipů, který sám Fero Fenič postupně doplňuje. Dalším přístupem je, že oslovuje tvůrce již s konkrétní nabídkou.

Ferovi Feničovi Výborně rozumím. Je totiž ADHD jako já – tak srší nápady a v 66 letech je k nezastavení. Možná se vrátí k režírování, jeden z nových GENů si natočil sám. V soukromé debatě jsme se bavili o Haně Hegerové. Vím, že jsou přátelé, a i když paní Hana už skoro nikam nevychází, pan Fenič je podle všeho chlap, který své přátele neopouští. Sice o tom v rozhovoru nepadlo ani slovo, ale mně tohle soukromé poznání udělalo moc dobře.

Lucie Výborná

Tak Davida Černého vyzval, aby natočil GEN o svém nejlepším kamarádovi Davidu Kollerovi, nebo divadelního režiséra Jakuba Špalka o dramatiku Jaroslavu Smočkovi. „Přidanou hodnotou bude to, že se setkají dva představitelé dvou různých směrů,“ vysvětluje.

Hledá ale také kombinace, u kterých ví, že ze setkání dvou lidí by mohl vyjít zajímavý výsledek – tak třeba u režiséra a vojenského fanouška Václava Marhoula s generálem Petrem Pavlem. Nový GEN startuje s Hanou Zagorovou, tento díl natočil právě Fero Fenič, pro kterého to byl zároveň režisérský comeback po několika letech.

Satirický server jako úložiště českého humoru! Fero Fenič přichází s dalším nápadem

Fero Fenič

Přes 440 představení v 16 kinosálech! Diváci jubilejního 25. ročníku Febiofestu se mohou těšit nejenom na rozsáhlou programovou nabídku, ale i na návštěvu francouzské herečky Catherine Deneuve. Přestože dostat do Prahy tuto ikonu filmové kinematografie nebylo zrovna jednoduché, tak si Fero Fenič pochvaluje, že právě takové osobnosti nemají manýry vycházejících hollywoodských hvězdiček.

„Vůči Haně Zagorové jsem měl takový svůj vlastní vnitřní dluh, měl jsem ji v plánu v jedné z předchozích sérií,“ vysvětluje. Připomíná také, že příliš režisérů se právě do tohoto dílu nehrnulo – vždy je jednodušší točit nový příběh.

I v další sérii nechyběly osobnosti, které odmítly, jmenuje například spisovatele Milana Kunderu, který nekomunikuje, celá léta se také nemůže dostat k Ivaně Trampové. „Jsou i jiné stálice, se kterými se nám nedaří domluvit,“ usmívá se.

Připomíná také, že hodně lidí, které oslovili a natáčí, zdůrazňují, že se za elity nepovažují – starší generace nemá slovo elita ráda a nevyrovnává se s ním lehce, mladé generaci ale už tak nevadí.

autoři: lvb , prh