Satirický server jako úložiště českého humoru! Fero Fenič přichází s dalším nápadem

10. březen 2018

Přes 440 představení v 16 kinosálech! Diváci jubilejního 25. ročníku Febiofestu se mohou těšit nejenom na rozsáhlou programovou nabídku, ale i na návštěvu francouzské herečky Catherine Deneuve. Přestože dostat do Prahy tuto ikonu filmové kinematografie nebylo zrovna jednoduché, tak si Fero Fenič pochvaluje, že právě takové osobnosti nemají manýry vycházejících hollywoodských hvězdiček.

„Festival je zaběhlý, to, co je překvapující, je program – přicházejí nové filmy, noví hosté,“ vysvětluje Fero Fenič v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Febiofest vznikl v roce 1993 v reakci na tehdejší tuzemskou kinematografii – rozpadala se kina, snížil se počet filmových klubů, diváci chodili na komerční snímky, které nemohli za komunismu vidět. „Vznikla tak klubová akce, až velký zájem ji postupně rozšířil a vynesl do rámce mezinárodního festivalu,“ vysvětluje.

Stále ale existuje ohrožení – rozmach televizního vysílání, internet, který zaplavuje různorodou tvorbou, média chrlící stovky hodiny všeho možného. „Festivaly jsou takovým navigátorem,“ dodává s tím, že pořád existují diváci, kteří chtějí o světě vědět více, než jim nabízí přístupná média.

Hledá se osvícený investor

Ačkoliv do stejné řeky člověk nikdy nevstoupí, tak pokusy obnovit Českou sodu nevzdával, sehnat investory se mu ale nepodařilo. Zrodila se ale nová myšlenka – satirický server. „Nic takového v Evropě neexistuje,“ zdůrazňuje.


České filmy mě zvlášť neinspirují, chybí tady výrazný tvůrčí čin.Fero Fenič

Dobra rozvoje českého humoru nadále pokračuje – fotografie, koláže, videa, které reagují na politickou situaci a veřejný život. „Je škoda, že se to ztratí v záplavě internetu a facebooků,“ zdůrazňuje.

A právě principem takového serveru by byla, kromě vlastní tvorby, snaha shromažďovat veškerou českou satiru, která vzniká na internetu a sociálních sítích – takové centrální úložiště.

„Uživatel by měl jednoduchou adresu, kde by to mohl všechno nalézt,“ podotýká s tím, že zatím nemůže objevit osvíceného investora, který by byl ochoten něco takového pro zdraví českého národa udělat.

autoři: pst , prh
Spustit audio