Facebook nasadí do boje s terorismem umělou inteligenci

16. červen 2017

Do virtuálního boje s terorismem nově vytáhne umělá inteligence. Právě její prvky chce využít společnost Facebook k tomu, aby se na její sociální síti objevovalo co nejméně sporného obsahu.

Mezi použité technologie bude patřit technika srovnávání, která bude umístěné fotografie a videa porovnávat s obsahem typickým pro teroristy. Pomoci má i strojová analýza textů se znaky podpory terorismu. Z těch bude vytvořena databáze, která v budoucnu při kontrole obsahu upozorní na možný závadný obsah.


V současnosti odhaluje Facebook podle vedení společnosti polovinu ze všech teroristických účtů lidskou silou. S pomocí umělé inteligence by tento boj měl být ještě účinnější, slibují si v americké firmě.

Facebook se k tomuto kroku rozhodl až teď, s přibývajícími teroristickými útoky. V Evropě roste tlak na vedení firmy ze strany evropských institucí, teroristé totiž využívají sítě k verbování lidí a islamisitické propagandě.

Kriticky se vyjadřuje zejména britské ministerstvo vnitra, které poslední rozhodnutí vítá, ale pořád převládá názor, že je potřeba jít ještě dále a umět zamezit tomu, aby se takový obsah na sociální síť vůbec dostal.

Podporu Facebooku naopak nedávno vyjádřila eurokomisařka Věra Jourová. Podle jejího názoru rychleji než dříve prověřují a odstraňují nezákonný nenávistný obsah. Jiné společnosti podle ní naopak musí v této věci začít postupovat rychleji.

autoři: jkb , jaw
Spustit audio