EXPO 2020: Téměř dvě stovky států prezentují v Dubaji své národní poklady. Český den připadne na 21. března

Na světové výstavě EXPO v Dubaji se představuje 191 států – třeba i Palau nebo Svatá Lucie. A zatímco některé národní pavilony jsou moderní a nápadité, jiné jsou jen v pronajatých prostorech a připomínají spíš kulturní výstavky. Všichni ale dostanou příležitost představit se na svém vlastním národním dni.

Srdce celého Expa 2020 tvoří mohutná kupole uprostřed výstaviště zvaná al-Wasl, což arabsky znamená propojení. Z centrálního pavilonu ční do tří stran „lístky“. Každý z nich je věnovaný jednomu ze tří hlavních témat světové výstavy v Dubaji: jeden mobilitě, druhý udržitelnému rozvoji a třetí lidskému potenciálu a příležitostem.

Technologie, design i world music

Jeden ze tří hlavních tematických pavilonů Expa nazvaný Alif (podle prvního písmene arabské abecedy) je věnovaný mobilitě. Trojlístek opředený nerezovými žebry profilu leteckého křídla, které evidentně odkazuje na téma tohoto pavilonu, navrhlo věhlasné britské architektonické studio Foster and Partners.

Čtěte také

Také mezi pavilony narazíte na řadu atrakcí, třeba na vodopádový kráter: velký lavor obklopený stěnami, po kterých prýští a stéká voda. Lidé se tu zouvají a bosí se chodí mezi oblázky a tříšť z padající vody osvěžit.

Na různých místech je několik větších či menších pódií, na nichž se konají představení například u příležitosti národních dnů jednotlivých zemí. Český národní den bude až ke konci Expa v první jarní den, tedy 21. března.

Různá úroveň prezentace

Paleta národních pavilonů na letošním Expu je opravdu pestrá. Téměř dvě stovky účastnických zemí na Expu 2020 v Dubaji nabízí velice rozdílné úrovně svých pavilonů jak z hlediska architektury, tak vnitřní expozice.

Žena si fotí selfie s robotem, kterého potkala na Expo 2020 v Dubaji

Najdete tu například nevelký, převážně modrý pavilon Estonska. „Náš pavilon vypráví příběh Estonska on-line. V rozhlase to neuvidíte, ale pavilon je plný modrých planet. A každá planeta představuje jednu estonskou on-line službu,“ vysvětluje stevard Frank.

Stánek Kosova má uvnitř ještě nevybalené transportní bedny. Je to jeden ze pavilonů, kam návštěvníci zatím přístup nemají. Expozice další evropské země, Albánie, probíhá v pronajatých prostorech jednoho z pavilonů, které připravili přímo organizátoři světové výstavy.

Albánie má spoustu přírodních krás. Nemáme moderní technologie jako stánky jiných zemí, ale chceme, aby k nám lidé přijeli a cítili se u nás dobře,“ vysvětluje hosteska Edit.

Češi vsadili na tradice, originalitu a technologie

Podobu českého pavilonu zvenku nezaměnitelně dotváří takzvaný Mrak, tedy obrovská plastika v podobě jakési pavučiny z nerezových trubek. Jak probíhaly dokončovací práce přímo na místě se můžete podívat ve fotogalerii.

„Nosnou myšlenkou pavilonu je systém Sawer, který dokáže z pouštního vzduchu vytvořit vodu. Ta pak protéká touto fontánou a mělo by to ukazovat, co systém vyrobí, a jak je voda životodárná,“ upřesňuje Dostál. Technologie Sawer produkuje denně stovky litrů čisté vody, kterou získává ze vzdušné vlhkosti pouze s pomocí solární energie.

Studenti a pedagogové zlínské Univerzity Tomáše Bati z ateliéru průmyslového designuzase pro expozici zaměřenou na ekologii a udržitelný rozvoj navrhli 3D tisky stavebních zahradnických tvárnic z pouštního písku. „Chtěli jsme v Dubaji prezentovat technologii, která využívá lokálních zdrojů,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Martin Surman.

Spustit audio

Související