Eva Zaoralová

27. květen 2009

Už za měsíc v Karlových Varech začne další ročník mezinárodního filmového festivalu. Nejen o něm, ale například i o filmovém festivalu v Cannes, z něhož se právě vrátila, s Lucií Výbornou mluvila umělecká ředitelka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová. Ve čtvrtek 28. května bude hostem režisér Tomáš Vorel.

Co mají společného filmový festival v Cannes, který právě skončil, a blížící se filmový festival v Karlových Varech? Tím, co je spojuje, je písmeno A - právě do této kategorie totiž obě významné události náležejí. Eva Zaoralová vysvětlila, co toto označení znamená.

"Kategorie A znamená, že daný festival je považován za opravdu dobrý. Každý rok musíte předkládat výsledky - to znamená jaký byl počet filmů, premiér, kolik lidí tam bylo, kolik novinářů, jaké filmy jste promítali... Samozřejmě hraje roli i tiskový ohlas. Kategorii A může mít v každé zemi jen jeden festival."

Doplnit program o filmy z Cannes a pracovat na katalogu snímků - to ještě čeká uměleckou ředitelku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před začátkem dalšího ročníku festivalu. A jak letos bude nejznámější český filmový festival vypadat?

V hlavní soutěži letos bude 14 až 15 filmů - stále ještě není úplně uzavřena. "Ale už je tam několik velice zajímavých filmů." O tom, na co se mohou návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech těšit, mluvila Eva Zaoralová v Dopoledním Radiožurnálu s Lucií Výbornou. Ale nejen o tom.

V záznamu celého rozhovoru se mimo jiné dozvíte i to, s jakými dojmy se Eva Zaoralová vrátila z filmového Cannes, proč ji neoslovuje novější tvorba režiséra Quentina Tarantina nebo jakou budoucnost předpovídá autorce snímku Bába, který zvítězil v kategorii krátkometrážních snímků.

Záznam celého rozhovoru s Evou Zaoralovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio