Eva Jiřičná

7. květen 2009

"Architekt by měl studovat psychologii ještě předtím, než začne studovat architekturu." To říká v Dopoledním Radiožurnálu světoznámá architektka a designerka Eva Jiřičná. Architektura, design, ale také dílo Jana Kaplického - to byla hlavní témata, na která se jí ptala moderátorka Lucie Výborná. V pátek 8. května bude hostem ilustrátor Petr Sís.

"Celý života architekta je víceméně o tom odhadnout psychologii klienta a všech lidí, s kterými pracuje," rozvádí svou myšlenku o architektovi-psychologovi světoznámá architektka. Architekt podle Evy Jiřičné musí v první řadě porozumět tomu, co je jeho úlohou.

Tuto svou myšlenku dál rozvádí: "Člověk lidi nikdy nepředělá - ale musí najít řešení, které se oběma stranám líbí. Architekt nemůže dělat dobře něco, co se mu nelíbí, a klient nechce za to, co se mu nelíbí, zaplatit."

Sama Eva Jiřičná by podle svých slov zakázku, která nesouzní s jejím architektonickým viděním - byť by byla dobře zaplacená, přijmout nemohla. "Když se mi něco nelíbí, nedám do toho ani kousek srdce, připadá mi to jako ztráta času a udělám to špatně. A nemůžu ani zanítit do práce své spolupracovníky."

Pro architektonický styl Evy Jiřičné je typická jednoduchost a čistota. Odkud právě tyto vlastnosti, které jsou jejím pracím společné, pramení? "Asi jsem hloupá a komplikované problémy neumím vyřešit," odpovídá s nadsázkou úspěšná architektka.

Vážněji však už dodává: "Architekti si vždy myslí, že budova je komplikovanější než interiér - ale ono to tak bohužel není. Těch problémů a detailů, které musí člověk při projektování interiéru vyřešit, a to ještě než práce vůbec začne... Snažím se proto věci co nejvíc zjednodušit. Když je něco příliš komplikované, člověk se do toho zamotá a - vždyť víme. V životě je to také tak."

Proč by Eva Jiřičná ráda projektovala i mosty? Jak má samotná úspěšná architektka zařízený vlastní byt? A touží ve své práci po kontroverzi? Odpovědi Evy Jiřičné se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Evou Jiřičnou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio