Erotika ve středověku fungovala velmi intenzivně. I Karel IV. psal o svém divokém mládí, říká autor knihy Sex a erotika Karla IV.

19. duben 2016

Manžel, který si neumí udržet svou ženu, si ji nezaslouží, cituje Jana Lucemburského v knize Sex a erotika Karla IV. Luboš Yetti Koláček.

„Můžeme vědět jen to, co si dohledáme a domyslíme. 80 % jsou fakta, zbytek si domyslím,“ prozrazuje své motto pro psaní Luboš Yetti Koláček v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem. A jako jeden ze zdrojů uvádí životopis Karla IV. „Sám Karel v něm píše o svém divokém mládí,“ popisuje.

Karel IV. měl čtyři manželky a oficiálně 11 dětí, jak připomíná, ale měl také spoustu milenek. „Přiznal se třeba ke svému levobočkovi ve Francii,“ připomíná Luboš Yetti Koláček s tím, že milenky byly mezi výše postavenými samozřejmostí. „A když byla královna těhotná, panovník měl jiné ženy,“ přibližuje jedno z tehdejších tabu.

Moderátor Vladimír Kroc listuje ve studiu knihou a naráží na kapitolu nazvanou Cizoložství jako rytířská ctnost. „Aristokraté byli zvyklí dělat si, co chtěli. Brali si klidně i násilím ženy z lidu. A dámy na to byly často hrdé,“ přibližuje. Erotika tedy podle něj fungovala velmi intenzivně, a to i na venkově, kde se žilo „velmi spontánně“.

Jak si dnes představit různé středověké rituály spojené s erotikou? Bylo cizoložství považováno za rytířskou ctnost? A jak vlastně fungovalo právo první noci? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio