Erik Best, americkáý novinář

Dobré odpoledne, po mnohahodinovém odpoledním dohadování Poslanecké sněmovny teď právě toto jednání o vyslovení nedůvěry vládě spěje ke svému závěru. Jsme někde zhruba u čísla, u písmene R v seznamu dvou set zákonodárců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A hlasuje se přímo po jménech o tom, zda vyslovit vládě Mirka Topolánka nedůvěru, či ne. Připomeňme si ještě, že se nacházíme v mezičase několika dní před druhým kolem senátních voleb. Vláda má za sebou jednu drtivou porážku v krajích a jedno drobné vítězství zákon o státním rozpočtu protlačila prvním čtením s odřenými ušima. Nehledě na prohry a vítězství v jednotlivých bitvách válka stále ještě není rozhodnuta. Začíná středečních Dvacet minut Radiožurnálu. Zdraví vás a dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Dnes je mým hostem člověk s nadhledem jiné zkušenosti, americký novinář žijící dlouhou dobu v Praze, vydavatel internetového The Fleet Sheet Erik Best, dobrý večer, vítejte v rozhlase.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Musím ještě říct, že ve druhé části, anebo řekněme navazující části dnešních Dvaceti minut se připojí i komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Petr Nováček, abychom spolu mluvili právě o tom, jaký výsledek bude dnešního jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Eriku, vy jste určitě jednání Poslanecké sněmovny stejně jako já sledoval.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Bavil jste se?

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že ta debata byla věcnější, než jsem očekával. Myslím si, že byla docela dobrá a myslím si, že dokonce poslanci tady mluví víc k věcem než občas v Americe. Takže z tohoto hlediska jsem byl možná příjemně překvapený.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy máte v tom případě výrazně jinak nastavena měřítka než zejména čeští novináři, protože čeští novináři nemají vesměs pro tato jednání před kamerami České televize příliš lichotivých slov.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já to beru tak, že už byly nastolené otázky a teď je otázka, jestli se na to bude odpovídat, jestli na to bude odpovídat vláda. A myslím si, že zvlášť, když se nacházíme v krizové situaci ve světě, tak ty otázky jsou dost jasné, ale zatím není jasné, jestli politici odhodlají se k tomu nějak vážně vyjádřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K tomu, co vlastně je a není tématem předvolebního boje v České republice a vůbec tématem české politiky, k tomu se ještě dostaneme. Mě by ještě zajímalo porovnání vaší americké zkušenosti, zkušenosti s americkou politikou a porovnání s českou politikou. Je americká politika, řekněme, více konkrétnější? Jde více po tématech, anebo tam je více takového politikaření, která teda, promiňte, ale z mého názoru jsme i dnes odpoledne viděli v Poslanecké sněmovně.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že obecně jsou podobné, ale dneska zrovna, jak jsem říkal, myslím si, že ta debata je věcnější. Já vidím v Americe, slyším v Americe argumenty, každý den sleduji zprávy a politici se vyhýbají vlastně odpovědnosti a odpovědí na to, jaké bude řešení té krizové situace v Americe. A zvlášť, když mám jenom dva týdny, budou volby za dva týdny a ještě ani nevíme, jaké kroky hodlají podniknout kandidáti, tak je to varující.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zvláště teď, za probíhající předvolební americké kampaně, před volbami prezidenta Spojených států amerických je evidentní jeden takový, řekněme, vnější rozdíl mezi českými předvolebními vůbec kampaněmi americkými, těžko si představit český dav lidi, jak nadšeně s hesly za jednoho z politiků provolávají mu slávu a hodlají ho volit. Řekl bych demonstrativně. Čím to je, že Američané toho jsou schopni?

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že teď je zvláštní situace, že každý hledá způsob zapomenout na to, jaká je skutečná situace. To vidíme ve filmech už. Začínají být takové filmy, který jsou takové fantasmagorické a také myslím si, že Američané očekávají, že přijde nějaký mesiáš a samozřejmě nepřijde a pak otázka bude po volbách, bez ohledu na to, kdo vyhraje, jak se s tím uspořádají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Eriku, teď prosím jenom malý moment, uděláme přestávku ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, protože z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se hlásí naše zpravodajka Veronika Malá, pokud se úplně nepletu. Veroniko, dobrý večer.

Veronika MALÁ:
Hezký podvečer. Tak já se přihlásím jen velice stručně s neoficiálními výsledky hlasování o nedůvěře vládě. Pro nedůvěru podle našich informací hlasovalo devadesát šest poslanců, proti nedůvěře devadesát sedm. Z toho tedy vyplývá, že vláda premiéra Mirka Topolánka by měla toto hlasování ustát. Jen stručně dodám, že většina sporných poslanců, Věra Jakubková, Olga Zubová, ty byly nepřítomny tomuto hlasování, Vlastimil Tlustý se nakonec zdržel, Jan Schwippel například také, Petr Wolf, bývalý sociální demokrat hlasoval s vládou. Tolik zatím ode mne z Poslanecké sněmovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Veronika Malá z Poslanecké sněmovny a neoficiální výsledky. Veroniku Malou uslyšíte také ve zprávách po osmnácté hodině a tématu se budeme věnovat samozřejmě i s Petrem Nováčkem, komentátorem Radiožurnálu už za několik minut. Stále je se mnou ve studiu americký novinář žijící v Praze Erik Best. Překvapil vás ten výsledek? V tuto chvíli neoficiální, ale berme ho jako daný.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já jsem samozřejmě nevěděl, jaký bude přesný počet hlasů, ale ne, já jsem očekával, jako asi všichni ostatní, že vláda obstojí, že zůstane, že nedostane nedůvěru, ale já si myslím, že pak je otázka, co bude dál. Myslím si, že už to možná naznačil pan poslanec Hašek, jestli se nemýlím, že bude vyžadovat, aby sám Topolánek požádal o důvěru parlamentu a je otázka, jak na to bude reagovat samotná ODS. Já si můžu představit, že by hlasy uvnitř ODS by začaly vyvolávat nebo vyžadovat hlasování o důvěře. A pak může být samozřejmě úplně jiná situace a může být ještě těžký, těžší situace pro pana Topolánka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To bezesporu. Když bych vytrhl jedno z důležitých témat nebo jedno z častých témat té odpolední debaty v Poslanecké sněmovně před hlasování o nedůvěře vládě. Tak to bylo téma, řekněme, domnělé anebo skutečné neúčasti a neposlouchání vládních politiků názorů lidí, celé společnosti. Opozice levicová, zejména sociální demokraté říkali, že oni byli na těch ulicích a oni poslouchají to, co považují lidé za své problémy. Já tu otázku otočím, Eriku, jak hodně dokáží američtí voliči prominout svým politikům to, když je neposlouchají, anebo když nesplní předvolební sliby?

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Je to čím dál těžší, protože novináři jsou v tom velice dobří, už pochopili, že to prodává, takzvaně, že to kvůli tomu mají vysoké sledovanosti. A například /nesrozumitelné/, který nedávno zemřel, byl velice dobrý v tom, že ukázal každý týden, co říkali politici předtím a co dělají a co říkají teď. A další komik vlastně John /nesrozumitelné/ to taky dělá velice dobře, takže voliči už jsou na to citliví. Samozřejmě teď je úplně nová situace, protože to, co slíbil Bush předtím, než byl zvolen prezidentem, je úplně něco jinýho, než nakonec udělal. Takže ta situace je nesrovnatelné s tím, jak to bylo dříve.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě jinak. Je něco z toho, co dělají čeští politici, jak se chovají, co slibují, co nesplňují, anebo splňují, co by jim americký volič neprominul a co by se minimálně odrazilo okamžitě ve volebních preferencích.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že možná největší rozdíl je, že všechno je více vidět v České republice. Je to menší samozřejmě, všichni se znaj, a to, co se děje, je jasné všem. A když jsou nějaký čachry na radnici například, všichni to vědí. Zatímco v Americe je to těžko poznat. A já to vidím tak tady, že politici slibovali čištění situace, ale nakonec s tím nepřišli. Částečně udělali nutnou, abych řekl jako konzervativní volič, nutnou reformu, ale nedokázali ty reformy správně vysvětlovat a navíc k tomu připojili vlastní zájmy. A tam, myslím, velice dobře uspěla ČSSD. Protože evidentně měli velice dobré výsledky průzkumu veřejnýho mínění a velice účinně použili něco, co se používá dost často v Americe, to je agresivní negitivní reklama a velice dobře toho využili. Velice času v Americe negitivní reklamy, nebo kampaně, pardon, špatně fungují, protože jsou příliš osobně. A taky občas s minulosti v Čechách taky byly, ale tentokrát si myslím, že byly velice úspěšné, ta negitivní kampaň byla úspěšná, protože ty námitky byly přesné a byly věcné. A myslím si, že skoro každý volič mohl z toho něco vzít, říct, ano, oni vlastně mají pravdu. A ODS nebyla schopná, nebo ani nechtěla se bránit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem teď, jak jste hodnotil předvolební kampaň sociální demokracie, na ní se už, tuším, po několikáté podílela americká komunikační agentura Penn, Schoen and Baryland a je to znát, že tito profesionálové, kteří pracovali mimo jiné i na kampani Clintonových, pracovali na kampani, tuším, v Srbsku Wojislawa Toštunici. Tak, že vsunuli své znalosti jaksi do předvolební kampaně.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že je to znát jednak kvůli tomu, že ta kampaň byla cílově negitivní, agresivní, a taky zůstali u toho vzkazu, který si vybrali. Základní učebnice politické agitace říká, aspoň v Americe, říká, že máte si vybrat nějaký vzkaz voličů a máte opakovat, opakovat ten vzkaz a tentokrát opravdu se to stalo. ČSSD opakovaně kritizovala, kritizovala poplatky a další reformy a velice účinně a myslím si, že to je díky těm Američanům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím Erik Best, americký novinář žijící v Praze a vydávající internetový Fleet Sheet. Eriku, ještě jedno téma, které je spojeno teď s tím, s těmi několika dny mezi prvním a druhým kolem senátních voleb a s tím, řekněme, neúspěchem pravice v krajských volbách. Včerejší účast prezidenta České republiky na Staroměstském náměstí, kdy otevřeně podpořil kandidáta ODS v druhém kole senátních voleb. Z vašeho pohledu to je jaký krok?

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že to je přesně ukázka toho, o čem jsem mluvil před chvílí. To znamená, že žurnalisté pochopili, že říká něco jiného než říkal před nějaký čas. A před nějakým časem. A vlastně Česká televize velice dobře to poukázala, vytáhli záběry z toho, co říkal před prezidentskými volbami a pak toho, ukázky toho, co říkal včera. Já si myslím, že chyba pana prezidenta v tom případě je jenom to, že neříká totéž teď, co říkal předtím, že podporuje ODS, to mi nevadí. Myslím si, že to je přirozené, ale že říká něco jiného a vlastně jeho odůvodnění nebylo ani přesvědčivé. Já jsem vůbec nepochopil, že my máme si vybrat, jestli je čestný předseda ODS, anebo je prezident nebo jak to ..., to nebylo jasný. Já chápu, že člověk něco řekne, já to dělám taky. Ale jestli on to myslel vážně, tak to nebylo vůbec pochopitelné. Ale zase, já si myslím, že samotná podpora ODS není špatná. Ale člověk nemůže se divit, že novináři pak vytáhnou to, co říkal před šesti měsíci nebo tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a ještě jedna poslední otázka dnešních kratších Dvaceti minut, Eriku. Ten dnešní výsledek 96:97 hlasům v neprospěch vyjádření nedůvěry vládě. Tak znamená to, že má vláda Mirka Topolánka v tuto chvíli podle vašeho názoru vystaráno, že teď je potřeba ještě přejít dalšími dvěma čteními zákona o státním rozpočtu, je potřeba nějak se dostat přes ty, z pohledu opozice, nepříjemné mezinárodní smlouvy ohledně amerického radaru u nás. A pak už předsednictví Evropské unie.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Já si myslím, že ta situace je poměrně vážná. Jednak už, jak byly zprávy dneska, Francie chce prodloužit vlastní předsednictví Evropské unie. Myslím si, že kdyby Česká republika neodsouhlasila Lisabonskou smlouvu do konce, to je skoro jasné, že nepřevezme předsednictví, další věc je, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takhle to je podle vašeho názoru jasně dáno?

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Podle toho, co jsem slyšel od /nesrozumitelné/, myslím si, že se velice vážně o tom uvažují. A také, což možná zatím nebylo tak jasně řečeno, je, že se dokonce možná uvažuje o tom, že kdyby nakonec Česká republika a jedna další země třeba neodsouhlasila vůbec Lisabonskou smlouvu, tak připadá v úvahu nějaká, nějaký způsob vystrnadit Českou republiku vůbec z Evropské unie. A pak by možná Česká republika měla jenom asociační dohodu, a to je už velice vážná věc. Já jsem pochopil, že pan Topolánek to chápe, vlastně se o tom nepřímo zmínil, že může bejt nějaký bezprecedentní kroky ze strany Evropské unie. A já jsem pochopil taky jeho výstup, když tady byla paní Merkelová, v tomhle směru taky, že už chápe, jak vážná je situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane Beste, díky za to, že jste přišel. Erik Best, americký novinář žijící v Praze byl hostem dnešních zkrácených, řekl bych až téměř sněmovních Dvaceti minut Radiožurnálu, díky za váš čas a na shledanou.

Erik BEST, novinář, vydavatel časopisu The Fleet Sheet:
Rádo se stalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a ještě před tím, než vpustím do éteru Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu komentátora a kolegu Petra Nováčka, tak vítám v éteru také Věru Masopustovou, která v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a má konečné, tedy oficiální výsledky dnešního hlasování o vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Věro, prosím.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobrý večer, tak teď před několika málo minutami jsme se od ověřovatelů hlasování dozvěděli, že výsledky, tak, jak je Veronika říkala přede mnou, jsou potvrzeny. Pro vyslovení nedůvěry bylo devadesát šest poslanců, tedy ČSSD chybělo pět hlasů. Proti devadesát sedm. Tři poslanci se zdrželi. Vláda tedy obhájila svoji důvěru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Věra Masopustová z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Petr Nováček, komentátor Radiožurnálu a můj kolega je tady se mnou ve studiu. Petře, dobrý večer.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Jaká to čest, dobrý večer, děkuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jaký to je výsledek?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Očekávatelný, očekávatelný, protože ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale je těsný, je těsný.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Je těsný, ale, Martine, vzhledem k tomu, že posluchači, zrovna tak jako my, protože se to opakuje počtvrté v tomto funkčním období vlády, vědí, že při vyslovení nedůvěry vládě musí ta strana, která navrhuje tento krok, s kým přichází, docílit sto jednoho hlasu, to znamená většiny všech členů Poslanecké sněmovny. To není tak jednoduché při současném poměru sil sociální demokracie a komunisté mají dohromady šestadevadesát poslanců. Je pravda, že pět jaksi hlasů takříkajíc částečně visí v luftu, protože jsou to dílem lidé, kteří jsou z ODS a jsou ve sporu s premiérem Topolánkem a straně dělají různé těžkosti. A pak jsou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jsou v jakési šedé zóně.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Jsou v jakési šedé zóně a chystají se samozřejmě na ten masakr, k němuž dojde na kongresu ODS nepochybně. A pak mezi ně patří dvě poslankyně Strany zelených, jež jaksi i vedení strany udržují v napětí, jak se zachovají při jednom každém příštím hlasování. Ale utrhnout z téhle skupiny hned pět hlasů, to znamená zhruba ze šesti, pěti lidí, kteří takhle falírují, téměř všechny, to se mi zdálo nerealistické. Takhle jsem to včera říkal a dopadlo to tak, jako to dopadlo. Prostě Topolánkova vláda přežila čtvrtý pokus o vyslovení nedůvěry.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K tomu, v jaké chvíli se hlasovalo o vyslovení nedůvěře vládě už po čtvrté v tomto volebním období, se ještě dostaneme. Poprosím tě, Petře, ještě o jeden komentář k nejnovější informaci z Poslanecké sněmovny, která zní, že Mirek Topolánek, předseda české vlády nabízí spolupráci opozici na období předsednictví Evropské unie, tedy na první půlrok roku 2009. To je, jak se to dá interpretovat?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Tak přeci takovýhle pokus už tady byl ze strany Jiřího Paroubka asi před půl rokem, tehdy do toho pak vpadly další rušné události a konflikty v Poslanecké sněmovně, záležitost kolem Jiřího Čunka, nejvyšší státní zástupkyně Vesecké a tak dále. Takže to jaksi padlo pod stůl. Mirek Topolánek s tím přichází na poslední chvíli a vzhledem k tomu, že chceli Jiří Paroubek jaksi pokračovat ve své taktice, které já rozumím tak, že ODS musí být v těch velkých volbách do sněmovny v roce 2010 poražena na hlavu a rozdrcena, tak pak podle mého soudu si musí od všech Topolánkových návrhů udržovat odstup. Pravda, tohle pro něj je delikátní situace, protože všechny slušné strany, a sociální demokracii k nim samozřejmě počítám, mívají ve zvyku, pokud jde o základní zahraničněpolitické zájmy, držet určitý koridor, v němž se pohybuje vláda, i když ta vláda zrovna není ta jejich vláda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme s vrátit k tomu, v jakém období se hlasovalo o nedůvěře vládě. Bylo to po drtivě prohraných krajských volbách pro českou pravici. A bylo to mezi dvěma koly senátních voleb. Proč toto období a proč tyto okolnosti nepřispěly k tomu, že vláda padla?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Martine, já to otočím. Tak já si myslím, že ten poměr sil byl víceméně dán. Byl by to býval zázrak a nevím, jaké by k tomu se objevily mimořádné důvody, aby opozice, která navrhla vyslovení nedůvěry vládě, získala těch nezbytných pět hlasů navíc a Topolánkovu vládu /nesrozumitelné/. To znamená, už ty počty mi nevycházely. Já jsem to vnímal, protože ten nápad hlasovat o nedůvěře vládě a zrovna mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, se objevil, prosím, už dávno v sociální demokracii, asi před třemi, čtyřmi týdny už jsem ho zaznamenal. Tak já jsem to vnímal jako jistou formu předvolební agitace, protože představme si, že za dva dny jdou voliči k volbám. A že takhle k nim má určitá strana možnost promluvit, abych tak frontálně, po území celé republiky. A není třeba objíždět jednotlivé volební obvody. Jenomže mezitím se situace změnila. A sociální demokracie triumfálně zvítězila v krajských volbách minulou sobotu. Takže si myslím, že to původní aranžmá upozornit na sebe a zváhnout voliče, jaksi se minulo účinkem. A ta dnešní, téměř sedmihodinová rozvleklá jako vždycky, nudná, nepřesvědčivá, únavná debata, kterou už veřejnost mnohokrát prostřednictvím rozhlasu a televize zažila, nebude mít ten efekt, pakliže měla voliče sociální demokracie náležitě před dalším kolem senátních voleb mobilizovat. Je to můj dojem, možná, že se pletu, ale myslím si, že když se ten úmysl zrodil, takže situace byla skutečně jiná, než jak se vytvořila po úspěchu sociální demokracie minulou sobotu v krajských volbách. Myslím si, že po tomhle úspěchu už mohla následovat jenom rozmazaná tečka, žádná větší síla, která by na voliče ve prospěch té strany dopadla.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu je možno to tedy, ten dnešek, byť pro levicovou opozici v podstatě neúspěšný, chápat jako takovou příjemnou tečku, kdy bylo možno v průběhu sedmi hodin říct to všechno, co před kamerami ještě nebylo řečeno?

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Tak, jako vždycky. A vy, jako zkušený televizní pracovník, ví, že se to vždycky organizuje tak, že je třeba dostat se do hlavních zpravodajských relací všech televizí, takže tím si také vysvětluju, že to mnohahodinové, s prominutím martirium, protože jsem to musel skutečně všechno vyslechnout, skončilo právě včas, aby se to politickým stranám povedlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, možná jste, Petře, poslouchal Erika Besta, který říkal, že z jeho zkušeností s americkými zákonodárci tato debata byla ještě poměrně věcná.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Ale já tomu věřím, ale já si zase opravdu nemyslím, ať pan kolega Best se už mezitím vzdálil a omlouvám se mu na dálku, že všechny americké zkušenosti musíme nutně přebírat. Samozřejmě volební kampaně se amerikanizují i v Evropě. To je známá věc. Stávají se z toho barnumské záležitosti, ale přesto si myslím, že na té kontinentální Evropě to ještě funguje trochu jinak. Navíc ten politický systém je úplně jiný. Soutěží tady více politický stran, ne jako dvě ve Spojených státech a tak dále. Takže určité rozdíly tady jsou a myslím, že ještě nějakou dobu zůstanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Petře, Erik Best také mluvil o tom, že by snad teď mohl být Mirek Topolánek, respektive celá jeho vláda, tlačeny nejen opozicí, ale možná i některými členy ODS, aby ještě více potvrdil pozici české vlády a spojil například nějaký zákon a nebo aby prostě požádal sněmovnu o vyslovení důvěry, což je samozřejmě o něco jiné kafe než vyslovení nedůvěry.

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
To je samozřejmě pro opozici snazší, protože když se hlasuje o vyslovení důvěry, tak stačí těch hlasů sto, ne sto jeden, za určité situace i méně. Podle toho, kolik poslanců přijde, protože rozhoduje většina z přítomných, nikoliv většina ze všech. Takže tak to je, to je prostě pro opozici výhodnější varianta. Já pochybuji, že se do něčeho takového Mirek Topolánek pohrne před kongresem, prosincovým kongresem ODS, kde se dá čekat zásadní střetnutí uvnitř nejsilnější vládní strany, nejen o funkce, i o předsedy a vůbec vedení, ale i o směřování té strany. Erik Best tady před chvílí mluvil o nás a Lisabonské smlouvě a našem předsednictví Evropské unii. Já doufám, že věci nebudou tak horké, ale v této souvislosti upozorním na jednu okolnost. Byli to příznivci, voliči ODS, kteří rozhodli referendum o našem vstupu do Evropské unie kladně, přestože vedení této strany má k Evropské unii a hlavně mívalo díky Václavu Klausovi velmi odtažitý vztah. Jsou to voliči Evropské unie, kteří naprosto, jsou to voliči Občanské demokratické strany, omlouvám se, kteří v naprosté většině jsou evropsky orientovaní už pro to, že to jsou lidi aktivní a mají zájem na tom, aby jaksi naše zapojení do těch evropských sítí všemožného druhu bylo co nejširší. To, že vedení ODS má v tomhle ohledu problém, protože se musí nějak také srovnat se svým předsedou a prezidentem republiky, který je výrazně euroskeptickým politikem, tak to je samozřejmě záležitost, která přijde na kongresu na přetřes taky pro to, že Klausův názor v tomto smyslu sdílí právě část té protitopolánkovské vnitrostranické opozice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, které byly delší než dvacet minut. Jen podotknu, že v zítřejších Dvaceti minutách se uslyšíme a uslyšíte právě s komentátorem Radiožurnálu Petrem Nováčkem ...

Petr NOVÁČEK, komentátor Českého rozhlasu 1 Radiožurnál:
Já už se předem omlouvám posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U mikrofonu byl také Martin Veselovský. Poslouchali jste i amerického novináře žijícího v Praze Erika Besta. Za chvíli následují události v osmnáct hodin. A já se s vámi těším opět zítra na slyšenou, hezký večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio