Egyptská policie tvrdě zakročila proti islamistům v Káhiře. Potvrzeno je minimálně 15 mrtvých

14. srpen 2013

Egyptská police tvrdě rozehnala demonstranty z islamistických táborů v Káhiře. Muslimské bratrstvo tvrdí, že napočítalo mezi svými stoupenci 600 obětí, oficiální Egyptské zdroje ale mluví o 15 mrtvých, včetně 5 policistů. Úřady zatkly některé představitele Muslimského bratrstva.

Islamisté tvrdí, že oběti jsou dílem ostřelovačů, kteří do demonstrantů z okolních střech střílí.

Jednou z obětí ostřelovačů u mešity Raba al-Adawía se stala i novinářka ze Spojených arabských emirátů. O smrti kameramana britské televize Sky News 61letého Micka Deanea zase informovala samotná stanice. Vojáci už ale oblast zcela uzavřeli a nikoho do ní nepouštějí. Podle očitých svědků tu pokračuje střelba ostrými náboji, a to dokonce i po zdravotním personálu, který se v improvizovaných podmínkách snaží pomáhat zraněným.

V místě bývalého tábora u mešity Raba al-Adawía hoří stany, jsou tam desítky zničených aut a dým ze slzného plynu. Většina obětí zemřela právě v tomto táboře. Druhý a menší tábor v Gíze byl rozehnaný už před několika hodinami.

Policie nejdřív okolo sedmé hodiny ráno za pomoci obrněných vozů oba tábory obklíčila. Buldozery následně začaly likvidovat bariéry a policisté pomocí střelby a slzného plynu vyhnali demonstranty z táborů pryč.

Nechávali jim při zásahu v táboře jednu volnou ulici, aby umožnili demonstrantům odejít. Většina z nich to ale odmítla.

Islamisté se po rozehnání táborů přesunuli do jiných částí Káhiry. Na místech dochází ke střetům s policií, k útokům na policejní stanice a další státní instituce. Většina místních obyvatel zásah policistů schvaluje.

Několikrát během uplynulých týdnů vláda demonstrující před zásahem varovala a premiér vyzýval demonstranty k poklidnému opuštění tábora.

„Vláda žádá vedení Muslimského bratrstva, aby zastavili násilí, které ohrožuje národní bezpečnost. Jsou plně odpovědní za krveprolití, k němuž dochází během nepokojů. Bezpečnostní síly se snaží nastolit pořádek a počínají si velice profesionálně. Když vezmeme v úvahu, kolik lidí se těch okupačních protestů účastní, jsou počty obětí relativně nízké. Znovu opakujeme, že tato vláda tvrdě potlačí veškeré pokusy o sabotáž i útoky na veřejný majetek a na policii,“ řekl mluvčí premiéra.

Ulice jsou ale plné emocí. „Jsme muslimové, přísahám bohu, jsme muslimové, ne Izrael. Prosím Boha, aby nás zachránil, mějte slitování a bojte se Boha, Egypťané. Nemáte žádnou důstojnost,“ tak křičela v Káhiře žena z tábora sesazeného prezidenta Mursího.

Z bezpečnostních důvodů mají zavřeno egyptské banky. Ministerstvo vnitra nevíc nařídilo zastavit železniční dopravu v celém Egyptě, aby zabránilo rozšíření demonstrací a nepokojů mimo metropoli.

Demonstrace jsou i jinde

Po zprávách o zásahu začaly protesty islamistů mimo Káhiru, zejména v Alexandrii a v horním Egyptě. V některých místech demonstranti blokují vládní budovy.

V horním Egyptě jsou hlášeny i útoky proti křesťanským kostelům, což jen potvrzuje slova jednoho z protestujících. Ten tvrdí, že doteď byli demonstranti mírumilovní, ale to se teď změní.

Lidé už umírali i mimo Káhiru. Nejméně devět lidí zemřelo při střetu stoupenců svrženého prezidenta Mursího s policií ve Fajjúmu, jihozápadně od metropole.

Situaci sleduje i české ministerstvo zahraničí „Varujeme turisty, aby nejezdili do větších měst, jako je Káhira nebo Alexandrie. Bezpečnostní situaci v turistických letoviscích u Rudého moře nicméně považujeme za relativně klidnou. Je však potřeba nadále dbát zvýšené opatrnosti a zcela se vyhnout veřejným shromážděním,“ uvádí mluvčí Johana Grohová.

Demonstrující jsou stoupenci bývalého prezidenta Muhamada Mursího, který byl sesazen na začátku července. Od té doby v Egyptě trvají protesty, které si vyžádaly už více než 300 obětí.

autoři: mac , Michaela Vydrová , kre , Iva Menšíková
Spustit audio