Duhový bojovník upozorní na ekologické zločiny

25. říjen 2011
Zblízka

Rainbow Warrior opět vyplouvá. Ještě před tím, než se vydá do dalšího boje, zavítá do domovského přístavu v Amsterodamu. Legendární loď hnutí Greenpeace je už třetí v řadě. Oblékla se ovšem do zcela nového hávu. Pojďme se projít po její palubě.

„Seděli jsme v kajutě, pili kafe, pivo a najednou bomba, loď začala hořet. Za pár minut další bomba. Bylo načase z lodi rychle zmizet,“ popisuje 62letý Novozélanďan Rien Achtenberg nejdramatičtější momenty, které na lodi Rainbow Warrior zažil na vlastní kůži.

„Byl to šok. Připluli jsme ze Spojených států na Nový Zéland do Aucklandu, abychom protestovali proti jaderným zkouškám na francouzském atolu Mururoa,“ vypráví Rien Achtenberg. Za útokem, který znamenal konec první plachetnice Rainbow Warrior, stáli agenti francouzské tajné služby. Rien Achtenberg se už na lodi neplaví. Premiéru Duhového bojovníka s pořadovým číslem III si však nemohl nechat ujít.

Na palubě dvojstěžníku se objevuje kapitán Joel Stewart a ukazuje mi všechny technické vymoženosti, které loď – postavená tentokrát přímo na míru – má. „Na této lodi můžeme operovat jen s malou posádkou 14 lidí. Je to plachetnice, ale máme tu dieselový motor s čističkou zplodin. Pitnou vodu získáváme odsolováním z moře a je tu i zařízení na zpracování odpadu,“ zmiňuje.

Joel Stewart je z nové lodi nadšený. Spokojenost neskrývá ani biolog a šéf týmu Christian Bussau. „Vše bylo vyrobeno tak, abychom ukázali, že i loď může být šetrná k životnímu prostředí. Například v Hamburku velké výletní lodě znečišťují přístav, přitom je možné mít katalyzátory, které minimalizují škodlivé látky,“ uvádí.

Kapitán lodi Joel Stewart

Investice ve výši 23 miliónů eur se podle Christiana Bussaua vyplatila i z dalších důvodů. „Když se podíváte tímto směrem, uvidíte dva velké čluny s hliníkovou podlahou. A tady máme speciální dveře na boku lodi. Ty se otevírají přímo nad hladinou moře,“ nastiňuje.

„Dřív jsme měli problém rychle naskočit do člunu nebo se z něj rychle dostat dovnitř. Tohle nám umožňuje nasazení člunů i při špatném počasí a ve vysokých vlnách. Také máme heliport. Helikoptéra nám umožní monitorování široké oblasti a také vysazení aktivistů,“ vysvětluje Christian Bussau.

Vybavení lodi je strohé a účelové. Kajuty ani společenská místnost nejsou nijak komfortní. Hlavním cílem je boj. „Pojedeme tam, kde dochází k znečišťování a ničení životního prostředí. S našimi rychlými čluny, helikoptérou a dobrovolníky se to budeme snažit zastavit,“ tvrdí Christian Bussau.

Dalšími zastávkami nového Duhového bojovníka budou podle kapitána Joela Stewarta Amsterodam, Londýn, Marseille. „A pak zamíříme do New Yorku, kde spustíme první velkou kampaň proti spalování uhlí pro výrobu elektřiny. Energie je jednou z důležitých otázek a je třeba na ni zaměřit pozornost,“ domnívá se Američan, který se pro Greenpeace plaví už 22 let.

Dobrovolníci z Greenpeace chtějí poukázat na nesmyslnou devastaci vodních zdrojů

„Pak poplujeme do Latinské Ameriky, kde se budeme zasazovat za zachování deštného pralesa. Budeme poblíž všech důležitých konferencí, abychom vyslali signál politikům,“ dodává Joel Stewart.

Greenpeace je největší světovou ekologickou organizací, její metody přímé akce však mnohé pobuřují. Někteří mluví i o ekoterorismu.

„Nejsme žádní teroristé. Snažíme se upozornit na problémy. Třeba na únik toxických látek do Dunaje v Maďarsku. Naším cílem je používání čistějších technologií,“ ohrazuje se proti kritice Rien Achtenberg. „Ukazujeme lidem možnosti a tlačíme vlády a velké podniky, aby skoncovaly s praktikami, které znečišťují naši planetu. Nikdo nechce pít vodu, po které by onemocněl. Chceme lepší svět, to není terorismus,“ dodává.

autor: kls
Spustit audio