Dudy, nebo heavy metal? Děti se nakonec do krojů oblékají rády, ubezpečuje etnografka. Zve na dudácký festival

24. srpen 2022

Ve Strakonicích začíná Mezinárodní dudácký festival. Organizátoři pro letošek připravili například dopolední pořady pro děti nebo večerní program v letním kině. „Představí se ty největší soubory. A všichni dudáci se představí v průvodu v pátek a v neděli po obědě,“ zve na festival etnografka Muzea středního Pootaví Irena Novotná, která hraje na dudy už od dětství.

Za jak dlouho se člověk naučí na dudy?

Záleží na každém člověku, ale většinou v hudebce se děti základy naučí během jednoho roku a potom se vylepšují.

Jak je to s výukou hry na dudy? Na festivalu hned v pátek vystupují dětské kapely, tam je to hodně o předávání tradic. Chtějí to?

Čtěte také

Máme štěstí, že ve Strakonicích se hodně let vyučují dudy v hudební škole, takže tady jsou na to lidé zvyklí. Je velmi důležité, že na tento nástroj se učí hrát mladá generace, protože ta tradice by nám dříve nebo později zanikla. A vzhledem k tomu, že tu je několik desítek dudáků, tak není problém říct dětem – pojďte hrát nebo pojďte s námi do průvodu. Protože děti to mají takto nastavené už od mala.

Také máme štěstí, že ve Strakonicích funguje folklórní soubor Prácheňáček, který zase malé děti učí lidovým tancům. Takže u nás děti mohou jak zpívat, tak hrát na dudy, a přitom se nemusí cítit špatně, protože mají v okolí děti, které dělají to samé.

Dudák, to nebyl jenom zdroj muziky. Když se podíváme do historie a na různé národy, které dudy používají, tak co vlastně všechno dudák uměl?

To je pravda, každá země má svá specifika. Třeba v Gruzii chodili dudáci od vesnice k vesnici, přednášeli básně nebo staré příběhy a k tomu se doprovázeli na dudy. Určitě znáte skotské dudáky, tak to je o tom, že vojáci šli do bitvy, v čele šli dudáci a zvukem dodávali jednak vojákům odvahu, a také se snažili zahnat nepřítele.

Je velmi důležité, že se na dudy učí hrát mladá generace, protože ta tradice by nám dříve nebo později zanikla, říká enografka Irena Novotná z Muzea středního Pootaví

U nás v Čechách jsme dudy většinou používali k tomu, abychom se rozveselili, měli dobrou náladu a abychom si mohli zazpívat.

Proč je důležité předávat dál tradice?

Je důležité, aby člověk věděl, kde má kořeny. A také si myslím, že v našich předcích byla životní moudrost, a to je to bohatství, co můžeme čerpat z minulosti. Když se podíváte na lidové písničky, tak tam je strašně moudrosti. Takže si říkám, že děti by se měly snažit navázat na minulost a do budoucnosti zase svým dětem předat alespoň trošku z toho, co zažily.

Umím si představit, že v 15 letech si nebude chtít potomek oblékat kroj nebo se učit na dudy. Může třeba hrát heavy metal…

Ano, to doma také slýchávám. Ale pomáhá to, že děti mají kamarády, kteří také dělají lidovou muziku nebo tanec. A když vidí, že se jim nikdo nesměje, že to není nic trapného a že je hezké obléct si kroj jako znak něčeho, na co z minulosti můžeme být hrdí, tak děti se nakonec oblékají do krojů rády.

Co všechno představí Mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích? A které země světa budou zastoupeny? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související