Drží světový rekord, třikrát vyhrál olympiádu i mistrovství světa. Oštěpař Jan Železný slaví 50. narozeniny

Nejlepšímu oštěpaři historie Janu Železnému je dnes 50 let. Český atlet dokázal jako jediný ve své disciplíně vyhrát troje olympijské hry, třikrát ovládl mistrovství světa a dodnes platí i jeho světový rekord z roku 1996. A právě poslední číslice, tedy šestka, hraje v životě Jana Železného velkou roli.

„To je osud, ten ze sebe neodpářete. Čísla významy určitě mají, ale ono se vždy dá něco najít, vždy se s číslem stane něco pozitivního, nebo negativního. Ale je fakt, že šestky mne provázely celým životem,“ věří významu čísel Jan Železný.

A protože je letos rok 2016, tak věří, že by se na olympijských hrách v Riu mohli prosadit jeho svěřenci, protože díky němu a jeho trenérským radám stále patří Česká republika mezi světovou oštěpařskou velmoc.

„Uvažoval jsem nad tím, ještě než jsem šel do kariéry. Trénoval jsem sám sebe, ale pomáhal jsem také ostatním, jako byl Sergej Makarov,“ vzpomíná.

A to byl přitom ruský oštěpař jeden z největších soupeřů české hvězdy a v roce 2003 dokonce ovládl mistrovství světa v Paříži. Janu Železnému se ale dobrý skutek vrátil, když po konci své aktivní kariéry dovedl Barboru Špotákovou k olympijskému zlatu a Vítězslava Veselého k titulu světového šampiona.

Čtěte také

„Jsem dobrý trenér, nebojím se pochválit. Třeba jsem rád, že i s tím Jardou Jílkem, že chtěl dokázat, když má někdo talent a zázemí, tak ten výkon se rapidně zvedá. U něj je to extrém, který jsem nečekal,“ těší dnešního oslavence pokrok, který vidí u Jaroslava Jílka.

Tomu během dvou let pomohl ke zlepšení ze 74 metrů na 83 metrů, čímž se už teď 26letý talent řadí mezi širší světovou špičku, stejně jako jeho tréninkoví parťáci ze skupiny Jana Železného – Vítězslav Veselý, Jakub Vadlejch a Petr Frydrych.

autoři: pkr , jam
Spustit audio