Drsný ultramaraton napříč Českem a Slovenskem útočí na mysl i tělo, říká organizátor Jan Kopka

29. červenec 2014

Jeden z nejdrsnějších ultramaratónů v Evropě. Tak se často mluví o nedávno skončeném Craft 1000 Miles Adventure. „Závodníci musí každý den polykat velké množství kilometrů v těžkém terénu – a na to je málokdo zvyklý! Lidé jsou kromě toho doma, a přesto prožívají deprese z osamění…“ popisuje organizátor závodu Jan Kopka. „Jde o útok na psychiku i fyzično.“

Na trasu dlouhou téměř 1700 kilometrů se vydalo 117 závodníků – na kolech, po svých nebo na koloběžce. Start byl v nejzápadnějším městečku republiky – v Hranicích u Aše – a cíl ve slovenské obci Nová Sedlica u hranic s Ukrajinou.

První závodníci do cíle dorazili za osm dní. Projeli všechna příhraniční pohoří podél severní hranice Česka, na Slovensku je pak čekaly Nízké Tatry. Všichni se na trať museli vydat bez vnějšího zabezpečení – odkázáni sami na sebe. Každý tedy musel svést ten nejtěžší boj: boj sám se sebou.


Povinná výbava účastníků závodu: buzola, píšťalka, nůž, hadřík nasáklý benzínem v uzavřeném obalu, sirky, zapalovač, dezinfekce, pepřový sprej proti zvířatům, čelovka, spacák, termoizolační fólie, cyklistická přilba, přístroj GPS.

„Byl to boj především v hlavě. Asi to bylo to nejtěžší, co jsem kdy zažila,“ přiznává v rozhovoru se Zuzanou Burešovou jedna z účastnic závodu, bikerka Jana Doležalová. „Bylo to docela drsný!“ vzpomíná, jak během závodu nocovala sama venku.

„Trasu zveřejňujeme týden před startem,“ říká organizátor závodu Jan Kopka. „Závodníci tak mají čas si ji nahrát do GPS, právě ta závodníky vede, po cestě jiné značení není.“

Myslela jsem na své nejbližší, vzpomíná závodnice

První tři dny – to je prý brnkačka. Alespoň to říká Jana Doležalová. Když však došly síly, dovolená skončila. „Bylo to krutý, museli jsme brát síly z ničeho a museli jsme začít přemýšlet dopředu… Během posledních dnů jsem myslela na své nejbližší, kteří mě podporovali a celou dobu mi věřili. To mi pomohlo.“

Závod nakonec dokončilo 54 závodníků, z toho jeden chodec a jeden koloběžkář. V cíli byli na vteřinu přesně dva závodníci. Tato vítězná dvojice závod absolvovala za osm dnů a 58 minut.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio