Doufáme, že těch, kteří zůstanou bez podpory, bude minimum, říká Laurenčíková k Lex Ukrajina

10. červenec 2023

Od 1. července se zpřísnily podmínky pro pomoc ukrajinským utečencům v ČR. Ty upravila novela zákona Lex Ukrajina 5. Změny se podle národní koordinátorky pro adaptaci a integraci válečných uprchlíků a zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové dotknou i příspěvků pro solidární domácnosti poskytující běžencům bydlení zdarma.

Čtěte také

„Lex Ukrajina nastavuje nové podmínky držitelům dočasné ochrany, tedy válečných uprchlíků, a od plošné podpory jde více k podpoře cílené. Definoval tedy zvlášť zranitelné skupiny uprchlíků, kteří mohou nadále po dobu 150 dnů zůstávat zdarma v nouzových ubytovacích kapacitách a zároveň stanovil podmínky pro skupiny běžných uprchlíků, kteří nejsou definováni jako zranitelní. Za zranitelné byli označeni lidé se zdravotním postižením, ti, kteří o někoho hendikepovaného nebo vážně nemocného pečují, těhotné ženy, všechny děti do 18 let, které studují na území ČR a dále rodiče dětí mladších 6 let a lidé starší 65 let,” vysvětluje národní koordinátorka pro adaptaci a integraci válečných uprchlíků a zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Dodává, že novela zákona Lex Ukrajina 5 myslí i na lidi, kteří se náhle ocitnou v tíživé životní situaci:

„S ministerstvem práce a sociálních věcí jsme vyjednali možnost, aby lidé, kteří i poté, co dostanou humanitární dávku - a tu nadále dostávají všichni držitelé dočasné ochrany - mohli v případě nouze žádat o okamžitou mimořádnou pomoc. Aby měli šanci uplatnit své životní náklady, pokud z objektivních důvodů nemohou třeba právě bydlení uplatnit a nepatří do skupiny zranitelných.”

„Doufáme, že těch, kteří zůstanou bez podpory, bude minimum. Ovšem, že rizika existují. Zákon je skutečně generuje a jaká bude reálná situace uvidíme až v průběhu letních měsíců.”

Předpokládá se, že se změna novely zákona dotkne více jak poloviny válečných uprchlíků žijících v ČR.

Čtěte také

„Data, která máme k dispozici, říkají, že zhruba 50 až 60 procent jsou právě zástupci zranitelných skupin. Zranitelnost eviduje ministerstvo práce a sociálních věcí a předává je do databáze Humpo, kterou spravují hasiči v rámci Integrovaného záchranného systému.”

Informace o plánované změně se k Ukrajincům dostaly s předstihem, například pomocí online aplikace úřadu práce nebo neziskových organizací dlouhodobě pracujících s uprchlíky.

„Těm, kteří bez rozdílu pobírali humanitární dávky, přišla s velkým předstihem od online aplikace úřadu práce informace, že od tyto změny od 1.7. nastanou. Informace jsme se zároveň snažili šířit přes ukrajinskou komunitu, jiné online platformy, jsou k dispozici na webu nasiukrajinci.cz, atd. Nemohu ale vyloučit, že někteří lidé o změnách stále nevědí, i když jsem se například dohodli s organizací na podporu integrace cizinců a s celou řadou nevládních organizací, kteří všechny objekty nouzového ubytování obešli a přímo v terénu se snažili uprchlíky informovat.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio