Doklady jsou teď vzácné zboží, upozorňuje fanoušky před Eurem ministr Zaorálek

9. červen 2016

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD v souvislosti se zítra začínajícím fotbalovým mistrovstvím Evropy fanoušky upozornil, že ve Francii platí mimořádná bezpečnostní opatření. Více pozornosti by podle resortu měli Češi letos věnovat i výběru dovolené. V zahraničí pak ministr doporučuje dobře si hlídat doklady.

„Chtěl bych samozřejmě upozornit fanoušky, kteří pojedou do Francie, aby některé věci vzali vážně, možná vážněji než jindy, a aby si vstupenky kupovali pouze oficiální cestou. Pravost bude zvlášť kontrolována detektory,“ vzkázal ministr Zaorálek.

Turisté by si podle něj měli také dávat pozor na doklady a mít je i pro děti. „Můžou být i takoví, kteří se budou po dokladech pást a pídit, aby je tedy neměli viditelně, ale uschované, a mysleli na to, že doklady jsou teď tak trochu vzácné zboží,“ zdůraznil.

Před cestou do zahraničí by si podle resortu Češi měli vyřídit i komerční zdravotní pojištění. V nejhorším případě totiž pokryje i náklady na možný zdravotní převoz do Česka.

Ministerstvo zahraničí také doporučuje registrovat se v jeho bezplatném systému DROZD, aby úřad mohl turisty varovat v případě náhlého závažného nebezpečí, a informovat se o aktuální situaci v zemi na jeho internetových stránkách.

Právě bezpečí je podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže pro Čechy při výběru dovolené důležitější než dřív.

„Bývalo to tak, že se řídili hlavně podle ceny, ale za poslední dva roky se to velice výrazně změnilo a bezpečnostní situace v zemi je něco, čím se lidí zaobírají více,“ řekl.

autor: lej
Spustit audio