Dodávky vakcín proti covidu-19 zvládáme bez problémů, ujišťuje mluvčí společnosti Pfizer

9. leden 2021

Evropská unie zajistila nákup dalších 300 milionů dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. Evropská léková agentura zároveň doporučila ke schválení využívání 6 namísto 5 dávek z jedné lahvičky, což už v Česku dříve povolilo ministerstvo zdravotnictví. A jak se k tomu staví samotný výrobce? „K tomu se vyjadřovat nemohu. Pro nás je závazné to, co schválila Evropská léková agentura,“ říká mluvčí společnosti Pfizer Tomáš Sazima. Otázky mu pokládal reportér Matěj Skalický.

Jak vypadá samotná příprava vakcíny?

Samotný způsob přípravy vakcíny je zcela standardní, nejde o nic, co by zdravotníci z praxe neznali. Každá injekční lahvička obsahuje 0,45 ml zmražené vakcíny. Po rozmrazení se vakcína naředí fyziologickým roztokem a v dané chvíli je vakcína připravena k aplikace.

Čtěte také

Očkovací látka se podává ve dvou dávkách, po 21 dnech by tedy člověk měl přijít na aplikaci druhé dávky. Například ve Velké Británii nyní ale uvažují o tom, že by k přeočkování došlo až později, třeba až po 12 týdnech. Co na to říkáte?

V materiálu se jasně píše, že druhá dávka vakcíny by měla být podána po 21 dnech, a pokud se tak nestane, tak v nejbližším brzkém termínu.

Je pravda, co prohlásil ministr Blatný v půlce prosince, a totiž že tam, kde nejsou k dispozici výkonné mrazáky, se o vakcínu budete starat vy jako dodavatel po dobu 30 dnů? 

Oněch 30 dnů se pravděpodobně vztahuje k termoboxu, který jsme speciálně vyvinuli pro tuto vakcínu. Jsme si vědomi, že j třeba ji skladovat v extrémních podmínkách. Snažili jsme se připravit takové řešení, které státům pomůže překlenout dobu, kdy si vakcínu přeberou a budou ji redistribuovat.

V momentě, kdy stát zásilku vakcín přebere na určených očkovacích centrech, už jako Pfizer nemáme odpovědnost za to, jakým způsobem se s vakcínou zachází a jak se skladuje. 

Co říkáte na kritiku eurokomisařky pro zdravotnictví, že výrobní kapacity farmaceutických firem nejsou dostačující?

Nejsme si vědomi toho, že by docházelo k nějakým zpožděným dodávkám. Z našeho pohledu jdou dodávky podle plánu a bez problémů.

Až na jednu zpožděnou dodávku na konci prosince…

To bylo čistě z důvodu logistického. Na samotném počátku šlo o nevídanou logistickou akci a v takových případech může docházet k dílčím problémům. Rozhodně se ale nejednalo o problémy s kvalitou nebo výrobou vakcíny, týkalo se to čistě logistických problémů v několika málo státech. Toto se může stát, rozhodně ale není důvod se domnívat, že bychom neplnili, co bylo objednáno.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související