Dočasné příměří mezi izraelskou armádou a Hamásem zkrachovalo

20. červenec 2014

V půl třetí odpoledne dnes mělo skončit dvouhodinové humanitární příměří v Pásmu Gazy. Červený kříž o ně požádal po tragickém izraelském útoku na předměstí Šudžáíja. Klid zbraní ale nedodržel ani Hamás, ani Izrael. Liga arabských států označila bombardování předměstí Gazy Izraelem za válečný zločin.

Na příměří sice kývly obě strany konfliktu, přestože Izrael dlouho váhal, ale už hodinu po začátku selhalo. Izraelská armáda Hamás obviňuje, že zahájil na její vojáky palbu.

Příměří mělo pomoci evakuovat lidi z bombardovaného východního předměstí Gazy Šudžáíja. Očití svědci mluví o desítkách mrtvých v jeho ulicích, protože se těla nedaří pod izraelskou palbou odvážet.

Při zatím nejhorším útoku na Gazu zemřelo podle palestinských zdrojů nejméně 62 lidí, podle ředitele centrální nemocnice z nich bylo 17 dětí a 14 žen. Izrael tvrdí, že obyvatele čtvrti před útokem varoval, ti ale údajně neměli kam odejít.

Podle izraelské armády právě z této čtvrti vypálili ozbrojenci směrem na Izrael největší množství raket. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes řekl, že podnikne cokoliv, aby tomu zabránil. Armáda se prý ale civilním obětem snaží předcházet.

Je to válečný zločin, tvrdí Hamás a LAS

„Izraelská okupační správa nese plnou zodpovědnost za masakr ve čtvrti Šudžáíja na severovýchodě pásma Gazy. To, co spáchala, je válečný zločin. Střelbou demolovala domy ve chvíli, kdy v nich byli lidé,“ prohlásil mluvčí Hamásu Sámí Abú Zuhrí.

Za válečný zločin označila útok také Liga arabských států. Tisíce lidí se snažily před bombardováním utéct, mnozí to ale nestihli. Izrael tvrdí, že se snažil postižené oblasti následně pomoct. „Izraelská armáda vytvořila ve městě Šudžáíja koridor, aby umožnila humanitární evakuaci,“ oznámil armádní mluvčí Peter Lerner.

Některé armádní zdroje přiznávají, že smrt desítek civilistů při dnešním útoku na Šudžáíju výrazně zhorší izraelskou diplomatickou pozici.

Papež František vyzval ve Vatikánu k míru

K míru na Blízkém východě dnes vyzval ve své pravidelné nedělní promluvě na vatikánském Svatopetrském náměstí papež František. „Setrvejte v modlitbě kvůli napětí a konfliktům, které přetrvávají v různých částech světa, zvláště na Blízkém východě a na Ukrajině. Bůh míru inspiruje k upřímné touze k dialogu a usmíření. Nad násilím nejde zvítězit dalším násilím. Násilí přemůže jedině mír.“

Při bojích v Gaze bylo dnes zabito 13 izraelských vojáků. Od zahájení pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy tak izraelská armáda přišla o 18 vojáků. Na palestinské straně je za téměř 14 dní konfliktu mrtvých už kolem 400 lidí.

autoři: mac , sib , vid
Spustit audio