Do Rakouska na dýňové speciality

Co všechno patří k podzimu? Sběr hroznů, česání ovoce a v sousedním Rakousku také sklizeň dýní. Docela obyčejná zelenina podobná melounu zaujímá u našich jižních sousedů významné místo v kuchyni. Kulinářské speciality z dýní podávají i luxusní restaurace.

Možná jste si už při cestě do Rakouska všimli velkých lánů osázených dýněmi. Zejména teď mizí z polí a zahrad kupy zářivě žlutých, až oranžových plodů. Zatímco u nás jsou popelkou mezi zdravou zeleninou, tady z nich dokážou dělat zázraky. Přitom, jak mi řekl pan Albert, znalec kuchyně a vyznavač dobrého jídla, přicházíme o moc. "Je to velká škoda, protože dýně, to je zdravá hmota, potravina téměř bez kalorií. Obsahuje hodně minerálních látek a také vody," řekl pan Albert.

Tak vidíte, o co se připravujeme! Tady má dýně široké uplatnění v kuchyni více než dvacet let, i když jako odrůda si našla z Ameriky cestu do Evropy už v 16. století. Dnes existuje nepřeberné množství druhů dýní, kterými se tu hemží všechny zeleninové trhy. Prodávají také vynikající olej získaný z dýňových jader.

"Přirozeně se hodí k sýrům - mozzarelle, ovčímu, kozímu. S tímto olejem se dá zjemnit každá krémová polévka - dýňová, bramborová, z cukety a samozřejmě také míchaná vajíčka. To je zvláště dobrá specialita," přiblížil pan Albert.

To ale není zdaleka všechno. Z dýně se dají dělat také výborné zeleninové karbanátky, smíchané s vločkami, vajíčkem a paprikou. Nebo se plátky dýně dají smažit třeba jako květák, přitom se sváteční řízky obalují do drcených jader dýně. Vynikající jsou různé nákypy, nočky do polévky, dýňové zelí se smetanou, různé pomády k těstovinám, ale i náplně do moučníků. Zejména ve Štýrsku dělají výborný dýňový štrúdl, kompot a marmeládu. Drcená jádra jsou vynikající do dortů a jiných moučníků. Na závěr ale jednu překvapivou pochoutku od mého průvodce světem dýní.

"Kopeček vanilkové zmrzliny a na to lžíci dýňového oleje. To je něco, co se připravuje v gurmánské kuchyni," nabídl pan Albert. Jak jste už postřehli, v kombinaci dýňových specialit hraje významnou roli dýňový olej. Nejlepší, s evropskou ochrannou známkou, je ze Štýrska.V jedné z provozoven na jihu této spolkové země jsem se ptala odborníka, který už osmnáct let praží denně celé hromady dýňových jader, co je přitom nejdůležitější.

"Aby se to nepřipálilo. Neumím to správně popsat, to jsou jemnosti. Člověk musí mít cit," svěřil se. Tak vidíte, jak je to jednoduché. Anebo složité? Nevím. V každém případě tento pán o své práci hodně nemluví, ale dělá ji výborně. U mnoha lidí je tomu, bohužel, opačně.

autor: maw
Spustit audio