Do péče o tělo je dobré zahrnout i mysl, doporučuje fyzioterapeut Rychnovský

28. listopad 2019

Základem zdravého držení těla je správný dech, tvrdí specialista na léčbu a prevenci bolesti v pohybovém systému Tomáš Rychnovský, který deset let působil na rehabilitační klinice nemocnice Motol, kde byl žákem profesora Pavla Koláře. Inspirovat bychom se měli hlavně u kojenců.

Čtěte také

Kojenec zvládá správně dýchat zcela přirozeně. Čím déle jsme ale na světě, tím víc má na naše dýchání vliv stres a další faktory. „Špatným dýcháním si dlouhodobě přetěžujete záda tam, kde bolí nejvíc, a to je krk a bedra,“ odhaluje Tomáš Rychnovský častý původ bolesti těchto částí těla.

Narovnat se nestačí

Vrátit se ke správnému nastavení je obtížné, připouští fyzioterapeut s tím, že je to běh na dlouhou trať. Sám se to pod vedením předních odborníků učil skoro půl roku.

Člověk by měl zvládnout deset cviků, které kopírují kojenecký vývoj. Protože tam jsou zapojené svaly, které se starají o základní nastavení páteře, než se dítě postaví. Mozek ví, co má dělat, aby ho nachystal pro stoj nebo sed.
fyzioterapeut Tomáš Rychnovský

Velký podíl na úspěchu má schopnost povolit ty správné svalové skupiny, dodává. K lepšímu zvládání stresu za pomoci správného dechu fyzioterapeut radí povolit ramena, svaly na břiše a na prsou a dýchat víc do břicha než do hrudníku.

Problémy těla ukazují k bolestem duše

Ani sebelepší dýchání vám ovšem od stresu nepomůže, pokud do boje proti němu nezapojíte také mysl. „I tu je dobré zahrnout do péče o tělo,“ zdůrazňuje Rychnovský. Proto některé pacienty kromě tělesné léčby směruje i otázkami na to, co prožívají.

Čtěte také

„Dnes a denně se mi stává, že za bolestí v těle je schované to, jak některé situace prožíváme,“ říká. Pokud je tedy pacient například dlouhodobě zatížený smutkem, třeba ze ztráty blízké osoby, může to mít vliv i na jeho celkové držení těla: „Smutek nahrbuje páteř a oslabuje svaly, které ji narovnávají,“ dodává Tomáš Rychnovský.

Hledejte prvotní příčinu

„Je strašně důležité přijít na to, proč ve mně nějaké téma vyvolává emoce. Z jakého důvodu jsem naštvaný, když moje dítě dělá to a to nebo když se moje žena nechová tak, jak jsem chtěl,“ popisuje, proč je základem úspěchu najít prvotní příčinu vnitřní nepohody.

„Taková práce na sobě je náročná, chce čas a osobní sílu, ale pak nejenže přestanou bolet záda, ale ti lidé pak žijí i šťastněji,“ pojmenovává Tomáš Rychnovský to, co je nejdůležitějším cílem jeho léčebného přístupu.

Co radí Tomáš Rychnovský rodičům? Nenuťte děti do cvičení, dril zdraví neprospívá

U každého kojence se vyplatí zkontrolovat jeho motorický vývoj, doporučuje fyzioterapeut. Už ve věku několika týdnů se totiž tomu, kdo se umí dívat, ukážou věci, které budou dítě provázet i v dalších letech. Vojtova metoda umí mozek naučit se svaly pracovat správně.

Od chvíle, kdy se dítě postaví, už se dá pohybově obtížněji korigovat, protože chce řádit. Další důležitá fáze proto nastává až v mladším školním věku. V tomto období by rodiče měli cvičit spolu s dětmi, ne je do cvičení nutit. Radost je totiž ta nejlepší motivace, je přesvědčený Tomáš Rychnovský

autoři: Zuzana Burešová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.