Chystáte se do posilovny? Nejprve se naučte správně dýchat, jinak si ublížíte, radí fyzioterapeut

19. červenec 2019

Vnímáte své tělo? Možná byste měli začít. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou doporučuje fyzioterapeut Vítězslav Hradil – primář Centra pohybové medicíny profesora Pavla Koláře a také muž, který už po chvíli, kterou s vámi stráví, odhalí vaše dlouhodobé pohybové stereotypy.

Chcete, aby vaše dítě žilo zdravě a v pohybu? Veďte ho odmalička ke zdravým pohybovým stereotypům. Jen nadšení k tomu prý ale stačit nebude. Dítě totiž potřebuje také (relativně) dobrou genetiku. „S genetikou je ale problém. I pokud jsou rodiče relativně zdrávi, přeskakuje to přes maminku a tatínka k babičce a podobně,“ popisuje fyzioterapeut.

Za většinou bolestí páteře stojí stres a nedostatek pohybu. Je to ale jen první varování. Bude další, vážnější

Bolest ramene (ilustrační foto)

Taky máte problémy se zády, které vám mnohdy nedovolí spát? Vyměníte matraci a žádná změna? Co kdyby byl ale problém někde jinde?

„Sport je navíc také otázkou imunity. Máme-li problém v imunitním systému, okamžitě se to projeví v pohybovém aparátu,“ vysvětluje odborník. Dodává přitom, že zanedbávat byste neměli ani samotnou motivaci ke sportu. A to především u dětí.

„Chce vaše dítě sportovat? A má na to předpoklady? Nejen anatomické, ale i mozkové, vrozené?“ ptá se Vítězslav Hradil, když mluví o tom, jak děti přivést ke sportu. 

Pohybové stereotypy u dospělých

Dospělí mají, pokud jde o sport a pohyb, situaci ještě o něco těžší než děti. Pohybové stereotypy, které se obvykle jen těžko odnaučují, už totiž mají pevně zažité. „Pohybové stereotypy máme zastabilizované od 25 let a nemění se. Jak se hýbeme od malička, tak nám to zůstane,“ upozorňuje Vítězslav Hradil.

Neumíme nic nedělat. Na to ale naše psychika není evolučně nastavená!
Vítězslav Hradil

Nic prý ale není ztraceno, a to ani v dospělosti. Základ je přitom dýchání. „Bránice je sval a působí jako píst, dokáže zpevnit břišní svalstvo,“ vysvětluje fyzioterapeut. „Další věc jsou kyčelní klouby, tvoří jakousi stavební desku domu. Když nemáme bederní páteř a kyčle v pořádku, vzniká problém.“

Na činky až později

Nic ale prý není ztraceno. Ani v dospělosti. Zdravým pohybovým návykům se totiž můžete naučit – stejně jako se třeba v autoškole postupně naučíte ovládat auto. „Jde o pohybové učení, kdy musíte propojit mozek s tím, jak fungují svaly,“ zdůrazňuje Vítězslav Hradil.

Proč chlapi neradi cvičí? Jsou přirozeně línější. A víc je to bolí.
Vítězslav Hradil

Zdravé pohybové stereotypy si tímto způsobem nejlépe osvojíte v klidu a pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta. „Teprve poté, kdy je biomechanická osa páteře zlepšená, by měl jít na váhy nebo na dynamiku. Tedy jít cvičit s činkami nebo vlastní váhou. Pokud se člověk tyto věci nenaučí, neměl by tahat činky ani skákat na stepperu.“

autoři: Lucie Výborná , als