Do Česka míří mírový běh. Zapojit se může každý

19. červen 2014

S pochodní od srdce k srdci. To je podtitul takzvaného mírového běhu, který se u nás běhá od roku 1993. „Nejde o komerční akci, může se připojit kdokoliv,“ zdůrazňuje hlavní koordinátor akce pro Českou republiku Ondřej Veselý v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Peace Run je nejdelší štafetový běh s hořící pochodní přes více než 140 zemí světa. Jeho posláním je překonávat kulturní a náboženské hranice mezi jednotlivými národy, lidmi nebo hranice v nás samých.

Mírový běh každoročně startuje před budovou OSN v New Yorku, kde je zároveň i cíl. „Před budovou OSN se symbolicky zapálí pochodně, aby se pak vydaly do celého světa,“ popisuje Ondřej Veselý.

Do Česka se letošní mírový běh dostane 24. června, a to ze Slovenska. „Jedna trasa povede do Valašského Meziříčí, druhá do Zlína. Trasy se spojí v Prostějově, v Praze budeme 29. června. 30. června se dostaneme do Litoměřic a pak pokračujeme do Německa.“

Pochodeň, s níž se běží, neslouží pouze jako symbol, má i další roli. Každý do ní může vložit své přání, které pak společně s pochodní oběhne svět. „Pocit, že s sebou člověk nese přání tisíců lidí, je neuvěřitelný. Jsou to už milióny lidí, jejich energie se násobí,“ neskrývá Ondřej Veselý.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

Mírový běh
autor: als
Spustit audio