Dnešní popkultura by bez nich nebyla úplná. „Zombie“ přitom původně vypadaly úplně jinak

30. září 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Všichni známe zohavené chodící a krvelačné mrtvoly z hororových filmů. S původním mýtem o zombie mají ale tyto představy společného jen málo.

Původní mýtus o oživlých mrtvolách pochází z ostrovů Haiti v Karibském moři. Pro místní obyvatele to jsou skutečné bytosti.

Zombie jsou v jejich kultuře lidé, kteří byli znovu oživeni magií bokori, temným knězem voodoo. Zombie pak museli například vykonávat otrockou práci na polích s cukrovou třtinou. Pozdější výzkumy ukázaly, že za magií bokori stojí chemická látka tetrodotoxin z ryby jménem čtverzubec, kterou kněží své oběti tráví.


Víra v zombie je na Haiti dosud na mnoha místech rozšířená. Aby se z mrtvého nestala zombie, probodává se kůlem nebo se mu useknou ruce a nohy. Rodina pak po pohřbu několik dní hlídá hrob.

Původní pojetí zombie jako živých mrtvol bez vlastní vůle, které jejich stvořitelé používají k různým pracím na poli a v hospodářstvích, vzala za své na konci 60. let 20. století.

Tehdy George A. Romero natočil dnes už kultovní snímek Noc oživlých mrtvol, ve kterém byla zombie ukázána jako nemrtvý: mrtvola, která vystupuje z hrobu a snaží se uspokojit svou touhu po krvi pojídáním čerstvého lidského masa nebo mozku.

autor: ČRo
Spustit audio