Díky trapným okamžikům objevuju sama sebe, říká herečka Klára Melíšková

7. květen 2019

Ibsenovy Přízraky v Dejvickém divadle mají po premiéře. A vykročily z ní úspěšně. „Je to pro mě transformační představení. Téma hry je zbavit se všech lží a pokrytectví, jakmile se jich nezbavíte, vyhřezne hnis v úplně nevhodnou dobu,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou herečka Klára Melíšková, která si v představení zahrála hlavní roli.

Ibsenovy Přízraky jsou pro Kláru Melíškovou důležité představení i z jiného důvodu. Tak velkou roli, jako si zahrála v Ibsenovi, prý totiž na divadle ještě nehrála. „Je to 70 stran textu, já přitom vždy měla s textem problém. Na Přízracích jsem na sebe ale netlačila. A dostala jsem možnost text postupně objevovat a zažívat, jak se mnou text rezonuje. Objevila jsem, že když se zklidním, obsáhnu mnohem víc.“

Klára Melíšková dává komisařce Výrové dravost, říká autor detektivek Michal Sýkora

Michal Sýkora se Zuzanou Burešovou

Případ pro exorcistu, Modré stíny, Ještě není konec, Pět mrtvých psů… To všechno jsou příběhy spisovatele, autora detektivek a vysokoškolského pedagoga Michala Sýkory, které jste mohli číst nebo vidět v televizi. „V návaznosti na prostředí mě napadne určitý typ zločinu,“ říká Sýkora. Právě jeho třetí román Ještě není konec je předlohou nové krimi série Vodník, kterou uvádí Česká televize.

22 let makačky

Ibsenovy Přízraky jsou jen další z řady skvělých představení, které se na prknech Dejvického divadla v posledních více než 20 let odehrály. Kromě toho ovšem populární dejvický soubor ještě čas od času zabrousí i do filmové nebo televizní tvorby – naposledy třeba v seriálu Zkáza Dejvického divadla, který popisuje oblíbenou dejvickou scénu v naprostém rozkladu. 

„Měla jsem pocit, že je to v pravdě a v otevřenosti. Takže když si tímhle seriálem projdeme, někam se posuneme. Že je skvělé udělat si ze sebe legraci, že jsme na takové úrovni, kdy si to můžeme dovolit. Za tím je samozřejmě obrovská práce, 22 let makačky,“ zdůrazňuje Klára Melíšková.

Objevovat sama sebe

Samotná Klára Melíšková jako by s každou svou novou rolí byla lepší a lepší. Ať už jde o její role v inscenacích Dejvického divadla, nebo třeba o vyšetřovatelku Výrovou z detektivní minisérie Detektivové od Nejsvětější Trojice. A přestože je prý trémistka, na jejích výkonech to znát není.

Beru práci, která se mnou rezonuje. A mám štěstí, že mi chodí nabídky, které mě baví a na kterých se něco naučím.
Klára Melíšková

„Trapné situace jsou vlastně velmi nosné. Jste vhozená do situace, kdy nevíte, jak bude pokračovat. A vy můžete objevovat sama sebe,“ vysvětluje. 

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.