Klára Melíšková dává komisařce Výrové dravost, říká autor detektivek Michal Sýkora

31. březen 2019

Případ pro exorcistu, Modré stíny, Ještě není konec, Pět mrtvých psů… To všechno jsou příběhy spisovatele, autora detektivek a vysokoškolského pedagoga Michala Sýkory, které jste mohli číst nebo vidět v televizi. „V návaznosti na prostředí mě napadne určitý typ zločinu,“ říká Sýkora. Právě jeho třetí román Ještě není konec je předlohou nové krimi série Vodník, kterou uvádí Česká televize.

Michal Sýkora v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou přiznává, že ve Vodníkovi se vysytuje nejbrutálnější zločin, který napsal. „Mám ohlasy od některých čtenářů, že právě kvůli zločinu je kniha buď zasáhla, nebo ji odložili – nebyli to schopní číst dál,“ vysvětluje.

Zároveň jde o nejosobnější příběh autora, který se odehrává v atmosféře jeho dětství – dědečkova knihovna, dům na břehu řeky… „Do toho jsem zasadil největší možnou tragédii, která mě napadla,“ popisuje s tím, že cílem bylo ukázat, jak tragédie v rodině může rodinu rozvrátit a zcela zničit rodinné vztahy.

Při psaní příběhů se Michal Sýkora snaží řídit především intuicí nebo životní zkušeností, a když potřebuje nějakou specifickou informaci, tak si ji jednoduše vyhledá. Pro román Modré stíny sice načetl mnoho knih o forenzních metodách, nenašel ale způsob, jak poznatky začlenit do příběhu. „Mám to někde v povědomí, ale pro práci na románu to vůbec nepotřebuji,“ dodává.

Soukromí Výrové až v další sérii

A proč Sýkora ve svých románech zvolil postavu vyšetřovatelky Marie Výrové? Na českých detektivkách se mu nelíbí postavy drsňáckého detektiva, které vyznívají trapně. „Chtěl jsem, aby to byla žena, která se bude těšit určité autoritě u svého týmu,“ říká.

Herečka Klára Melíšková, která vyšetřovatelku Výrovou ztvárňuje, pak dala postavě velkou dravost, ironii, sílu a bojovnost. A jak Sýkorá říká, jejím hereckým projevem se dokonce nechal ovlivnit při psaní dalších svých románů.

A dozvíme se něco o soukromém životě Marie Výrové? „Dávkuji to velmi pomalu,“ přiznává s tím, že v další sérii Živé terče společně se scenáristou Petrem Jarchovským připravili Marii Výrové soukromou linku.

autoři: Zuzana Burešová , prh