Dětská výživa

4. květen 2004
Vaše téma

Vaše téma dnes bylo věnováno dětské výživě.Jedna z posluchaček se ptala, Alžběta Havlová odpovídala. Alžběto jaký mělo Vaše téma ohlas?

Alžběta Havlová: Tak volalo mi několik trochu vyděšených maminek, které zaslechly pouze úryvky některých příspěvků a ptaly se, co je pravdy na tom, že kupovaná zelenina je plná dusičnanů a může dítěti uškodit? Já to tedy teď uvedu na pravou míru. Jak mi řekla Jitka Dvořáková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, vyšší limity dusičnanů naměřili pouze u listové zeleniny.

Jitka Dvořáková: To jsou třeba saláty, špenáty, občas se do toho dostane i pórek jako cibulová zelenina, občas řepa červená. Toto, co jsem jmenovala, má všechno hodně vysoké limity a to rozhodně není teda dobré pro malé děti, neřku-li pro kojence.

Alžběta Havlová: A například u mrkve, brambor a podobné zeleniny žádné zvýšené limity inspekce nenaměřila, proto se jí maminky nemusí bát kupovat.

Co kojenecké výživy?

Alžběta Havlová: Tak ty jsou podle lékařů ideální, ovšem přiznejme si, že dětem moc nechutnají. Jitka Dvořáková si nevzpomíná, že by ve výživách kdy našli překročené limity dusičnanů. Umělou výživu doporučuje i dětský lékař z pražské motolské nemocnice, Petr Tláskal.

Petr Tláskal: Já si myslím, že v současné době je skutečně poměrně dost dobrou zárukou podávání zeleniny z těch připravovaných výživ pro děti. Je to z toho důvodu, že přece jenom jsou ty hladiny těch různých látek, které zde jsou obsaženy, kontrolované a neměly by překročit určité limity.

Alžběta Havlová: Vysoký obsah dusičnanů může miminku způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy. Kdysi se říkalo, že dochází k modrání dětí. To proto, že dusičnany se váží na hemoglobin a dítě pak není dostatečně okysličováno. Pro dospělého člověka dusičnany až tak nebezpečné nejsou.

Alžběto, jako masožravec se tě nemůžu nezeptat, jestli je to vůbec zdravé, jíst tolik zeleniny?

Alžběta Havlová: Je, některé lékařské studie totiž ukazují, že velcí konzumenti zeleniny a ovoce, třeba vegetariáni, jsou méně ohroženi rakovinou žaludku než ti, kteří zeleninu odmítají. Předpokládá se tedy, že případné negativní účinky dusičnanů mohou být vyvažovány účinkem prospěšných látek, ke kterým patří známé vitamíny C a E.

Dnes jsme se bavili o dusičnanech, zelenině, o kojeneckých výživách, o vegetariánství, veganství. Alžběto zkouška, víš, o čem budeme mluvit zítra?

Alžběta Havlová: Zítra nevím.

Tak měli bychom se bavit o tom, jak se stát stará nebo nestará o památky a samozřejmě přineseme i několik pohledů ze zahraničí. Alžběta Havlová, na slyšenou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

    Více z pořadu