Daytonská dohoda přinesla mír. Už před 15 lety

9. prosinec 2010
mimořádný pořad

Téměř čtyři roky Evropa přihlížela krvavému konfliktu budoucího Srbska a Bosny a Hercegoviny. Tečku za ním udělala až mírová dohoda podepsaná na sklonku roku 1995. Na Radiožurnálu uslyšíte nejen autentické výpovědi lidí, kteří před konfliktem uprchli. Ve čtvrtek 16. prosince v dokumentu od 20.30 hodin.

Dohodě předcházela konference v listopadu 1995 na americké letecké základně v Daytonu v Ohiu (srbsky i chorvatsky Dejtonski mirovni sporazum), které se zúčastnili zástupci Srbska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, USA, Spojeného království a EU. Slavnostně byla smlouva podepsána 14. prosince 1995 v Paříži (proto se někdy Daytonské dohodě říká také Daytonsko-pařížská smlouva). Její text si můžete přečíst na webu Úřadu vysokého představitele (chorvatsky, bosensky, srbsky a anglicky).

Válka v Bosně a Hercegovině začala na jaře roku 1992 vyhlášením nezávislosti na Socialistické federativní republice Jugoslávie a skončila podepsáním dohody v prosinci 1995. Šlo o nejkrvavější, nejkrutější a nejstrašnější ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Padlo přes sto tisíc lidí a mezi nejodpornější činy této války patří masakr 8 tisíc muslimů z enklávy Srebrenica.

Sarajevo, budova parlamentu v roce 2001

Ve čtvrtek 16. prosince od 20.30 hodin vysíláme na Radiožurnálu dokument, ve kterém si 15. výročí podpisu Daytonské dohody připomeneme. Reportér zahraniční redakce Martin Dorazín připravil sondu do bosenské reality 15 let po podpisu této mírové dohody. Uslyšíte reportáž s uprchlíky i exkluzivní rozhovory s prezidenty Republiky srbské a Bosensko-chorvatské federace.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu