David Vávra je Sklepák, ale také architekt. Výstava Běžet s domy ukáže jeho tvorbu

Divadlo Sklep, Dobeška, Šumná města, pražský Braník nebo architektura. Řeč není o nikom jiném než o architektovi a herci Davidu Vávrovi. Spoluzakladatel divadla Sklep ve čtvrtek slaví kulaté narozeniny. Radiožurnál mu nezapomněl popřát, a zároveň se zeptal například na to, proč se nikdy nepřestěhoval z rodného Braníku i na novou výstavu jeho prací.

Vy jste se vážně za šedesát let nikdy z Braníku nepřestěhoval ani na chvíli?

Dokonce jsem se nepřestěhoval ani z domu. Jednou jsem se stěhoval z patra do patra a bylo to pro mne veliké trauma.

Jak jste pronikal do architektury, proměňoval jste i váš dům?

Jednou jsme dům proměnili, a pak se ukázalo, že to byla chyba. Ten dům byl postaven prostě dobře. Teď máme jeden zbytečný otvor navíc.

V roce 1971 jste na Dobešce založili s Milanem Šteindlerem Divadlo Sklep, které dodnes funguje. Jak je vůbec možné tolik let zachovat tak úspěšný projekt?

Nenazýval bych to projektem nebo záměrem, je to požehnaná náhoda, a je to hlavě tím, že se divadlem bavíme, že si tím nevyděláváme. Proto jsme si po těch letech blízcí a máme se stále rádi.

Proměnila se nějak poetika Sklepa v čase?


Jubilejní výstava Běžet s domy v pražské Galerii Jaroslava Frágnera (15. března - 30. dubna 2017) sleduje architekturu, ale i poetické a výtvarné přesahy tvorby Davida Vávry. Součástí budou i komentované prohlídky s autorem.

"Mnohokrát recituji básně, které jsem napsal ve čtrnácti letech, to znamená před šestačtyřiceti roky, tak nevím, jestli se moc proměnila, asi ne. Tatínek má prstýnek, patku pěkně na stranu, oči jeden ohýnek a stále chodí na stranu – to napsal Milan Šteindler ve čtrnácti letech a také to furt funguje.

Už příští týden začíná vaše jubilejní výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera s názvem Běžet s domy. Co na ní lze vidět?

Asi moji tvorbu v rámci architektury, je to takový sběr za posledních pětadvacet až třicet let. A protože můj život je trošku takový běh, a to i fyzický, tak tam budou i čísla z různých dálkových běhů. A mezitím tam budou samozřejmě jednotlivé projekty, modely, ale i grafické básně.

autoři: pkr , prh
Spustit audio