David Svoboda se připravuje na své poslední olympijské hry. Bude také dobrým trenérem?

21. červenec 2016

Jedna ze zažitých pouček ve sportu zní – dobrý sportovec nemusí být automaticky dobrý trenér. Shodnou se na tom i olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda a jeho trenéři. Pro nejlepšího českého reprezentanta bude zájezd na olympiádu v Riu na 99% posledním v roli olympionika. Jestli se třeba na letní hry někdy vrátí, jako trenér nedokáže odhadnout. Nicméně nová etapa jeho života by se mohla tímto směrem nastartovat.

David Svoboda svému řemeslu samozřejmě rozumí, pokyny při střelbě v olympijském centru v americkém Coloradu, kam jsme za ním s mikrofonem taky vyrazili, dávat umí, ale na tom se nepozná, jestli bude nebo nebude dobrý trenér.

Nicméně je to cesta, kterou se chce po konci profesionální pětibojařské kariéry vydat. Nejdřív ale ještě zkusí jednu disciplínu naplno.

„Domluvili jsme se, že po olympiádě ho zkusím připravit na nějaký speciální šermířský turnaj,“ říká kouč Jiří Adam, který měl na mysli přechodné období mezi koncem sportování a začátkem trénování měl.

Co je ale jasné, tak že po Riu začne být čas i na něco jiného než sport, což vám David Svoboda u piva, zatím nalkoholického, sám potvrdí. „Vrcholový sport a osobní život jsem nedokázal skloubit, jedna věc, na kterou se těším, je, že se budu moci více soustředit na své soukromí a na věci, na které jsem doteď neměl čas,“ upozorňuje.

Čtěte také

Ale zpět ke sportu a další budoucnosti, mluví o ní také hlavní trenér Davida Svobody Jakub Kučera. „Nefunguje to tak, že každý úspěšný závodník může být úspěšný trenérem. Ale jednoznačně on má odborný základ, pokud bude mít zájem v prostředí moderního pětiboje působit, tak pro nás jen dobře,“ říká.

Na život po sportování se David Svoboda začal připravovat už v tomto olympijském roce, kdy například koupil byt v Praze a udělal si v něm krb, který možná symbolicky značí nový začátek a častější teplo domova bez zdlouhávého cestování po světě na závody.

autor: špo
Spustit audio