David Neff

11. únor 2010

"Zajímá mě život ve válce, ne smrt," tvrdí fotograf David Neff, který se často vydává do válečných oblastí. Při fotografování si prý nebezpečí neuvědomuje, protože svět vnímá jako obrazy. "Nebezpečí si uvědomuji, až když si prohlížím fotky na notebooku," přiznal. V pátek 12. února bude hostem historik sportu František Kolář.

"Jde o náhodu. Jedete v autě a najednou dopadne raketa do domu hned vedle vás," popisuje David Neff. Do války jej obvykle táhne síla události a možnost prožít zlomové okamžiky.

David Neff o sobě tvrdí, že je sběratelem zážitků, a vzpomíná na okamžik, kdy mu bombardování nezabránilo vyfotit zajímavou situaci - zastřeleného koně ležícího na silnici. "Vyskočil jsem z auta a vyfotil ho. Když se naskytne dobrý záběr, jsem ochoten riskovat," vysvětluje.

Na cesty do válečných oblastí se obvykle vybaví satelitním telefonem a notebookem. Do Afghánistánu si navíc přibalil zásoby vody a kvůli cestě do Sarajeva si musel pořídil neprůstřelnou vestu a přilbu.

Do Afghánistánu si vzal také klasický mechanický fotoaparát na film, přestože obvykle používá digitální. "Věděl jsem, že budu víc než dva týdny mimo dosah elektřiny," popsal s tím, že je vlastně jedno, jestli fotí digitálním, nebo klasickým fotoaparátem. "Digitál ještě z nikoho fotografa neudělal," dodává.

Jak se David Neff vlastně dostal k fotografii? "Mé první fotografie vznikly v dětství. Bylo mi 10 let, když jsem přišel za svým otcem s tím, že se chci naučit fotit," vzpomíná. První záběry byly prý sice banální, ale správně exponované a ostré, což jej motivovalo k dalšímu focení.

Za stěžejní považuje David Neff rozpoznání dobré fotky. "Uvědomíte si, proč je dobrá a proč jsou třeba vaše fotky špatné, případně co udělat, aby byly lepší," nastiňuje kouzlo fotografie. "Fotografie působí na lidi déle než televize. Některé fotografie jsou ikonami událostí."

Jak se fotí čeští politici? Co si David Neff myslí o zobrazování lidského utrpení na fotografiích? A dokážou grafické programy upravit i nepříliš dobrou fotografii do té míry, aby vypadala opravdu profesionálně?

Záznam celého rozhovoru s Daviden Neffem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio