David Matásek

Co mají společného Jaromír Jágr a bývalý výkonný ředitel společnosti Enron Jeffrey Skilling? Oběma svou tvář na divadelních prknech propůjčil herec David Matásek. Nejen o tom, jaké výhody v sobě skrývá to, když si herec informace o postavách, které ztvárňuje, může „vygůglovat“, s ním mluvila Lucie Výborná. Ptala se jej například i na to, zda už jej viděl Jaromír Jágr, jak hraje Jaromíra Jágra, nebo co se divák dozví o finančním zákulisí našeho světa díky divadelní hře Enron.

Firma Enron byla sedmkrát za sebou vyhlášena nejlepší a nejlépe se rozvíjející firmou Spojených států. Nikdo nevěděl, že její úspěch spočíval na podvodných základech. Skončila se skoro 90miliardovým dluhem – a skončila také jako dramatizace na prknech Národního divadla, v níž hlavní postavu ztvárňuje právě David Matásek.

Enron rozehrává hru o finančním zákulisí světa. Kromě toho, že je dost zkažené, se o něm ve hře dozvíte i mnoho dalšího. „Pikantní je, že mechanismy, které používal Enron, jsou využívány dodnes, a to i u nás. Podobné praktiky přitom jejich aktérům většinou procházejí,“ uvažuje David Matásek.

Když se neoliberalismus uvede do praxe, okysličí krev, která protéká finančními toky, uvažuje herec dál. „Někdo však může tyto toky okysličit až do té míry, že z toho omdlí,“ rozvíjí svou metaforu David Matásek.

David Matásek v současnosti ztvárňuje především soudobé postavy

Na divadelní hře o pádu Enronu, kterou uvádí pražské Národní divadlo, je cenné mimo jiné i to, že je srozumitelná většinovému publiku, přestože pojednává o relativně komplikovaných tématech. Jakým způsobem se toho jejím tvůrcům podařilo dosáhnout? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. Zajímalo ji však například i to, jak se Davidu Matáskovi hraje Jaromír Jágr nebo jak se mu spolupracuje s režisérem Tomášem Svobodou.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Matáskem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio