Dárek na celý život: Ježíškova vnoučata nadělila paní Marii setkání s prezidentem republiky

Nejdřív si přála vyhlídkový let balónem. Pak ale jednaosmdesátiletá paní Marie v rámci Ježíškových vnoučat své přání změnila: napsala, že si chce vypít kávu s prezidentem republiky. A vyšlo jí to.

Jeden z nejlepších dárků, které jsem kdy dostala: viděla jsem pana prezidenta. Já zrovna hezky nevypadám, u holiče jsem nebyla, ale to je jedno,“ raduje se upovídaná paní Marie. Do Masarykovy knihovny přijíždí na vozíku. Běžně používá chodítko. „Mně se to líbí, ale nechtěla bych tady bydlet. Já bych to tady neprošla,“ směje se.

Čtěte také

Podle svých slov viděla snad všechno. „Nádherné to je. A viděla jsem i kuchyň, tu mají lepší než my.“ Kuchyň Marii zaujala, protože byla profesí kuchařka. Viděla také Trůnní sál, kde se jmenují ministři, Zrcadlový sál nebo Hudební salon.

Masarykovu knihovnu jí ukázala správkyně knížek Monika Hrnčiříková. „V knihovně měl svoji první kancelář Tomáš Garrigue Masaryk,“ připomíná. „A nějaké dívčí románky tady nemáte?“ kontruje paní Marie. Zastavila se také u mapy Republiky Československé z roku 1933. „Opravdu srdce Evropy. Nádherné, krásné,“ rozplývá se seniorka.

Víno od prezidenta neodmítla

Jak hodnotí vysněnou kávu s Milošem Zemanem? „Krásně jsme si povídali! O všem možném. Já bych mu toho napovídala víc, ale není čas,“ a pokračuje: „Dal mně víno, tak jsem neodmítla. Sice jsem mu říkala, že když se napiju, hned se peru, ale prezident si toho nevšiml,“ směje se paní Marie.

Ale vlastně, co je vám do toho, co jsme si povídali. To je tajemství. Vyznávali jsme si lásku,“ dělá si legraci. S panem prezidentem si dali také cigaretu: „To jsem mu vynadala, kouřil jednu za druhou. Tak říkal, že už kouřit nebude.“

Babičce září oči

A jak vnímá návštěvu své babičky u prezidenta její vnučka Jana? „Babička byla hrozně spokojená, úplně jí svítí oči. Myslím si, že na to bude vzpomínat ještě dlouho.“ A Marie dodává: „Jsem šťastná a jsem hrozně ráda. Byla jsem prý hodná. Moc vám děkuju.“

Spustit audio

Související