Daňové slevy na druhé a další děti by se mohly zvýšit. Změnu schválili poslanci

2. březen 2016

Rodiče s více než jedním dítětem by si mohli polepšit. Sněmovna schválila zvýšení daňové slevy na druhé dítě o stokorunu měsíčně a na další děti o 300 korun za měsíc. U prvního dítěte se úleva nezmění.

Daňové slevy prosadila do vládního programu KDU-ČSL. Chce tak podpořit pracující rodiče s více dětmi. Slevy budou moci rodiny uplatnit podle pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru zpětně od letošního ledna.

Pravicová opozice zákon jako celek podpořila. „Pro rodiny je to důležité, myslím, že se to v jejich rozpočtu už projeví. Určitě je potřeba podporovat rodiny s dětmi, zvláště ty pracující, na které je tento návrh konkrétně směřován,“ řekla členka Výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09).

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 korun ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 korun.

„Myslím si, že každá pětistovka, která rodině zůstane, důležitá je. Protože je to otázka mít možnost přispět na kroužek a podobně,“ poznamenal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ODS se marně snažila do předlohy prosadit slevu na dani na manželky nebo manžele všem, kteří mají rodinu, bez ohledu na to, jestli jsou zaměstnanci nebo živnostníci.„Koalice reálně tímto hlasováním zvýšila daně zhruba o 4,5 miliardy korun ročně. Týká se to zhruba 80 až 100 tisíc lidí,“ poznamenal šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. ODS neuspěla ani s návrhem na zrušení sedmiprocentní solidární daně.

Návrh novely zákona o daních z příjmu teď míří do Senátu.

Vláda pro rodiny s dětmi chystá ale i další změny. „Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá otcovské poporodní volno. Dále se chystá velké rozvolnění čerpání rodičovského příspěvku, který by měl usnadnit lepší spolupráci mezi rodinným a pracovním životem,“ vyjmenovala některé změny místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO).

autoři: ČRo , vma
Spustit audio