Daňové přiznání jen do pondělní půlnoci, elektronicky až do 1. června. Co hrozí při nedodržení?

O půlnoci končí termín pro podání přiznání k dani z příjmů. Tedy v případě, že se ho lidé rozhodnou odevzdat v klasické papírové podobě. Na vyplnění online formuláře mají poplatníci ještě čas, a to až do konce května. Termín kvůli koronavirové pandemii posunulo ministerstvo financí.

Růžový formulář musí odevzdat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů, přesáhly 15 tisíc korun. Kromě osob samostatně výdělečně činných jsou to třeba i zaměstnanci, kteří pracují v jednom měsíci pro dva zaměstnavatele současně. Nebo studenti a penzisté, kteří si přivydělávají bokem. Povinnost odevzdat daňové přiznání mají také živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani.

 Vyplněný formulář je možné odevzdat osobně na podatelnách finančních úřadů, do sběrného boxu nebo zaslat poštou. „Lidé, kteří jsou zvyklí na vyplňování růžového papírového formuláře, musí do 3. 5. nejen podat přiznání, ale i zaplatit daň. To znamená, že do půlnoci 3. 5. budou peníze připsané na účet správce daně,“ upozorňuje mluvčí Finanční správy Zuzana Mašátová.

Elektronicky o měsíc déle, za nedodržení pokuty

Čas až do 1. června mají poplatníci, kteří se rozhodnou poslat přiznání elektronicky přes online finanční úřad nebo datovou schránkou. U formulářů podaných prostřednictvím daňového poradce je nejzazší termín do 1. července.

Zpoždění se lidem může zbytečně prodražit. Protože termín pro podání přiznání byl letos o měsíc odsunutý, nelze počítat s obvyklou pětidenní lhůtou, kdy finanční úřad ještě nevyměřuje žádné sankce.

Takže například poplatník, který odevzdává přiznání v listinné podobě a má zaplatit daň 150 tisíc korun, by kvůli jednomu dni zpoždění zaplatil pokutu přes 1000 korun.

autoři: Zuzana Švejdová ,
Spustit audio

Související