Alena Schillerová: Nejhorší by pro podnikatele bylo zvýšení daní. Nic takového ale navrhovat nebudu

Nově schválený schodek státního rozpočtu pro tento rok se kvůli epidemii koronaviru vyšplhá ze 40 na 300 miliard korun. Kam až může narůst? „Pokud máme schválený schodek rozpočtu 300 miliard, tak se těžko můžeme v roce 2021 vrátit na původních 40 miliard, aniž bychom lidem sáhli na důchody a platy. To dělat nechceme, protože do ekonomického rozvoje se neproškrtáme,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

V rozhovoru pro Hospodářské noviny před deseti dny ministryně financi říkala, že se bude ekonomika ze současného stavu zotavovat sedm let. „Mluvila jsem o takzvaném strukturálním saldu,“ upřesňuje.

Čtěte také

Museli jsme projednat novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti, abych nemusela příští rok konsolidovat 150 miliard. To by znamenalo je buď škrtnout, nebo zvýšit daně. Jsem ráda, že k jednání došlo a nastavili jsme takový plán konsolidace, ve kterém se chceme postupně navracet do stavu před pandemií.“

Podle odhadů měl být růst ekonomiky v příštím roce 3,1 %, Schillerová nyní počítá s propadem o 5,6 % HDP. I když se ekonomika od třetího čtvrtletí rozběhne, nebude to akcelerace z nuly na sto, vysvětluje ministryně.

Kolik vláda investovala do ekonomiky?

Celková investice zahrnující přímá opatření, liberační balíčky i systém záruk je podle Aleny Schillerové 1,2 bilionu korun. Většinu z této sumy tvoří státní záruky úvěrů pro podnikatele u komerčních bank. Tyto peníze by měl stát vyplácet až ve chvíli, kdy by dlužníci nebyli schopni půjčky splácet.

S tím ale ministryně financí nesouhlasí: „Zákon o státních zárukách, který prosadila naše vláda, znamená, že komerční banky nalijí prostřednictvím úvěrů do malých a středních firem 500 miliard. Udělají to v takovém širokém měřítku jen proto, že poskytneme portfoliovou záruku.“

Ministryně odmítá kritiku ekonomů z iniciativy KoroNERV-20, kteří tvrdí, že česká vláda investovala do záchrany ekonomiky méně než ostatní země Evropské unie. „V celkových investicích do ekonomiky dosahujeme hodnoty zhruba hodnoty 21,5 % HDP, nad námi je Německo, ostatní jsou pod námi, brání se Schillerová.

Čtěte také

Nouzový stav pokračuje

Ještě včera hnutí ANO prosazovalo ukončení nouzového stavu koncem dubna. Koaliční ČSSD byla proti, stejně jako několik hejtmanů. Nakonec vláda rozhodla o jeho prodloužení do 25. května.

„Karty promíchalo rozhodnutí Městského soudu v Praze,“ vysvětluje vicepremiérka. „Z jakési opatrnosti jsme se rozhodli, že nouzový stav prodloužíme a v rámci něj opatření přijmeme podle správného zákona.“

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související